Annons

Sähköyhtiöt

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sähköyhtiöt Suomessa

Sisällys

Kilpailuta sähköyhtiöt ja pienennä sähkölaskuasi

Viimeisen vuoden aikana suomalaisia on huolestuttanut sähkö ja sähkön hinnan nousu. Sähkön hinnan vertailu onkin tällä hetkellä hyvin ajankohtaista jokaiselle taloudelle. Sähköyhtiöiden hintojen vertailu on helppo tehdä netissä ja se todella kannattaa.

Miten energiayhtiöt laskevat sähkön hinnan?

Sähkön hinnan muodostavat kolme eri asiaa: sähköenergia, sähkön siirto sekä sähköstä maksettavat verot. Sähkösopimuksessa hinta määräytyy sen mukaan minkälaisen sopimuksen asiakas on tehnyt sähköyhtiön kanssa. Sähkönsiirto taas riippuu siitä, millä alueella sähköyhtiön asiakas asuu, eikä tähän hinnoitteluun asiakas itse pysty vaikuttamaan. Sähkönkulutukseen liittyy siis kaksi laskua, yksi asiakkaan valitsemalta sähköyhtiöltä ja toinen sähköverkkoyhtiöltä.

Se, mihin asiakas pystyy vaikuttamaan, on sopimus sähköyhtiön kanssa. Näin ollen sähköyhtiöiden vertailu kannattaa ja tuo suuriakin säästöjä kotitalouksille. Sopimuksesta ja sähköyhtiöstä riippuen sähkönhinta voi vaihdella suurestikin. Asiakas voi valita esimerkiksi pörssisähkösopimuksen tai määräaikaisen sähkösopimuksen.

sahkoyhtiot

Mikä sähkösopimus kannattaa?

Sähkösopimusta valitessa on hyvä huomioida omat kulutustottumukset ja tarpeet. Vertaile siis eri sähkösopimuksia ja mieti, mikä sopii parhaiten sinulle. Energiayhtiöt tarjoavat monia eri sopimuksia erilaisilla hinnoilla ja ehdoilla. Vertaa sähköyhtiöitä helposti netissä, sivustoilla jotka tarjoavat sähköyhtiö kilpailutus -palveluita 

Kannattaa siis selvittää, mitkä ovat sopimukseen liittyvät palvelut ja niiden kustannukset kuluttajalle sekä mitä etuja energiayhtiöt voivat antaa. Lisäksi on syytä ottaa huomioon se, miten helposti siirtyminen uuteen sähkösopimukseen onnistuu. Sähkönmyyjää vaihtaessa ei tarvitse huolehtia siitä, että sähkönjakelu katkeaisi. Asiakas ei edes huomaa sähköntoimittajan vaihtumista.

Sähkönmyyjät tarjoavat useita eri sähkösopimuksia kuten pörssisähkö, määräaikainen sähkösopimus, hybridisähkösopimus, toistaiseksi voimassa oleva sopimus sekä pakettisähkö. Näissä kaikissa on omat etunsa ja kuluttajan täytyy miettiä mikä näistä sopii parhaiten omaan kotiin.

Mitä on pörssisähkö ja mitä se maksaa?

Pörssisähkö on sähköä, jonka hinta määräytyy reaaliaikaisesti sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan sähköpörssissä. Pörssisähkösopimus tuo parhaimmillaan kuluttajalle huomattavia säästöjä siinä tapauksessa jos sähköä on mahdollista käyttää kotona vain silloin, kun sähkön tuntihinta on alhainen.

Pörssisähkön hinta määräytyy pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä, jossa sähkön hinta määritetään erikseen vuorokauden jokaiselle tunnille. 

Pörssisähkön tuntikohtainen hinta määräytyy siis sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan joka vuorokausi, ja seuraavan vuorokauden vaihtelevat hinnat julkaistaan joka päivä.

Kovan kulutuksen aikana pörssisähkön hinta on kalliimpaa ja se johtuu muun muassa siitä, että tämän kulutuksen aikana joudutaan käyttämään enemmän ja kalliimpia sähköntuotantomenetelmiä. Viimeisen 12 kuukauden keskihinta pörssisähkössä on ollut noin 18 senttiä kilowattitunnilta.

Määräaikainen sähkösopimus tarjoaa kiinteän kuukausihinnan

Määräaikainen sähkösopimus on hyvä vaihtoehto, kun haluaa välttyä yllätyksiltä. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ja näin ollen se sopiikin hyvin pitkälle aikavälille. Sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa vain se, kuinka paljon sähköä käytetään, ei se mihin aikaan sähkön kulutus tapahtuu.

Määräaikaisen sopimuksen sähkölaskut on siis helppo laskea etukäteen, hinta on tasainen ja kuluttaja välttää odottamattomia kuluja. Useimmat energiayhtiöt tarjoavat määräaikaisia sopimuksia. Yleensä sopimukseen kuuluu 3-5 euron suuruinen perusmaksu sekä kiinteä hinta, noin 13-20 senttiä kilowattitunnilta.

Hybridisähkösopimus yhdistää kiinteähintaisen sopimuksen sekä pörssisähkön 

Eri sähköyhtiöiden tarjoamat hybridisähkösopimukset eroavat toisistaan, mutta niissä kaikissa yhdistyy pörssisähkö sekä kiinteä sähkösopimus. Sähköyhtiöiden mukaan nämä sähkösopimukset tarjoavat turvaa sähkön hinnan muutoksilta, sekä antavat mahdollisuuden vaikuttaa itse sähkön hintaan.

Hybridisähkösopimuksessa kuluttaja voi omalla toiminnalla vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen. Hybridisähkösopimuksessa sähköllä on perinteiseen tapaan kiinteä sähkö hinta kwh ja siihen joko lisätään tai siitä vähennetään niin sanottu kulutusvaikutus. Kulutusvaikutus määräytyy sen mukaan käytetäänkö sähköä aikana jolloin sähkön hinta on keskiarvoa edullisempi tai korkeampi. 

Pakettisähkösopimuksessa on kiinteä kuukausihinta

Pakettisähkösopimuksessa sähköstä maksetaan ennakkoon sovittu kuukausihinta, jolla saa sopimuksessa mainitun määrän sähköä käyttöönsä kuukaudessa. Tämä sopimus sopii hyvin kuluttajille, jotka tietävät täsmällisesti kuukausittaisen sähkönkäytön määrän. 

Tässä sopimuksessa maksetaan tietty hinta kilowattitunnilta pakettiin kuuluvasta sähköstä. Jos sähköä käyttää yli paketissa sovitun määrän on hinta korkeampi kilowattitunnilta.

sahkoyhtiot

Mitä sähköyhtiöitä on Suomessa?

Suosituimmat sähköyhtiöt Suomi ovat:

 • Fortum
 • Lumo Energia
 • Nordic Green Energy
 • Vaasan sähkö
 • Väre (entiset Kuopion Energia, Savon Voima, Lappeenrannan Energia ja Jyväskylän Energia)
 • Helen
 • Elenia
 • Vattenfall
 • Ekosähkö Oy
 • Ilmatar
 • Caruna
 • Tampereen sähkölaitos
 • Kotimaan Energia Oy
 • KSS Energia Oy
 • Kymenlaakson Sähkö
 • Lumme Energia (entinen Loiste)
 • Turku Energia
 • Oomi Energia

Mitä sähköyhtiöitä Suomessa on?

Suosituimmat sähköyhtiöt Suomi ovat:

 • Fortum
 • Lumo Energia
 • Nordic Green Energy
 • Vaasan sähkö
 • Väre (entiset Kuopion Energia, Savon Voima, Lappeenrannan Energia ja Jyväskylän Energia)
 • Helen
 • Elenia
 • Vattenfall
 • Ekosähkö Oy
 • Ilmatar
 • Caruna
 • Tampereen sähkölaitos
 • Kotimaan Energia Oy
 • KSS Energia Oy
 • Kymenlaakson Sähkö
 • Lumme Energia (entinen Loiste)
 • Turku Energia
 • Oomi Energia

Mitkä sähköyhtiöt Suomessa ovat hyviä ja luotettavia?

Sähkömyyjä tulisi tarjota kuluttajalle hyvää palvelua ja edulliset hinnat. Kannattaa siis tutustua eri yhtiöiden tarjontaan ja tehdä sähköyhtiöt kilpailutus, jotta löytää omaan kotiin sopivan vaihtoehdon. Luotettavat sähköyhtiöt tarjoavat kuluttajille reiluja sopimuksia, joissa ei ole piilokustannuksia. Näin kuluttaja tietää aina kuinka paljon sähkölasku kuukaudessa tulee olemaan.

On hyvä muistaa, että joskus halvimman sähkösopimuksen tekeminen ei ole aina paras ratkaisu. Joskus pidemmille sopimuskausille voi saada alennusta tai muita etuja, jotka voivat tuoda suuriakin säästöjä pidemmällä aikavälillä. Siksi onkin hyvä tehdä sähköyhtiöt vertailu ennen sähköyhtiön valintaa.

 

Miten onnistuu sähköyhtiöt vertailu?

Sähköyhtiöiden vertailu on helppoa ja nopeaa. Vertailun voi aloittaa sellaisilla verkkosivustoilla, joilla voi vertailla eri sähköyhtiöiden tarjouksia ja hintoja. Nämä sivustot antavat kuluttajalle tietoa eri yritysten hinnoista, palveluista ja muista ominaisuuksista. LIsäksi näillä sivustoilla voi myös tehdä sähkösopimuksen helposti.

On myös mahdollista ottaa yhteyttä suoraan sähköfirma ja pyytää heiltä tarjouksia. On hyvä vertailla erilaisia sopimusehtoja ja lukea ne huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä. Kuluttaja voi säästää selvää rahaa vertailemalla sähköntoimittajia. Vastuullinen kuluttaja ei valitse sähköyhtiötä pelkän hinnan perusteella, sillä myös sähkön alkuperällä on merkitystä. Uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on nykyään kuluttajien suosiossa. Tällaisesta sähköstä käytetään nimitystä vihreä sähkö.

Mitä on vihreä sähkö?

Vihreä sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla, eli tuuli- ja vesivoimalla, biopolttoaineilla kuten metsien harvennushakkeella ja metsäteollisuuden puujätteellä sekä aurinkoenergialla. Uusiutumattomaa energiaa ovat fossiiliset polttoaineet eli kivihiili ja öljy, turve sekä ydinvoimaloiden polttoaineet.

Sähkön voidaan sanoa olla uusiutuvalla energialla tuotettuna sähköä vain silloin kun sille on myönnetty alkuperätakuu. Suomessa sekä muualla EU:ssa noudatetaan lakia sähkön alkuperän varmentamisesta. Energiavirasto valvoo näitä tuotannon alkuperätakuita.

Tilastokeskuksen mukaan uusiutuvien energialähteiden osuus sähkön tuotannosta oli vuonna 2020 noin puolet. Tästä sähköstä tuotettiin vesivoimalla 40 %, tuulivoimalla 19 % ja lähes koko loppuosa puuperäisillä polttoaineilla.

energiayhtiot

Miten sähköä voi säästää?

Sähkönkulutusta voi pienentää useilla tavoilla. Kulutusta voi esimerkiksi tehostaa, eikä mitään valtavia muutoksia tarvitse välttämättä tehdä. Alkuun pääsee esimerkiksi laskemalla huonelämpötilaa. Myös saunaa voi lämmittää hieman vähemmän, se auttaa jo paljon sähkölaskun pienentämisessä. Säädä myös ilmanvaihto sopivaksi.

Yksi vaihtoehto on investoida kodin laitteisiin. Osta energiatehokkaita kodinkoneita ja säädä esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen lämpötilat oikeiksi. Täytä pesukone ja astianpesukone täyteen ja käytä matalampia pesulämpötiloja. Tee kerralla enemmän ruokaa ja hyödynnä uunin jälkilämpö. Lisäksi sammuta aina valot huoneista, joissa ei oleskella ja käytä led-lamppuja.

Jo pienilläkin muutoksilla arjessa voi siis vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen. Sähkösopimuksesta riippuen hintaan voi vaikuttaa myös se, mihin aikaan sähköä käytetään. Suurin sähkönkulutus tapahtuu aamulla, jolloin ihmiset heräävät ja lähtevät töihin. Toinen kulutushuippu on alkuillasta noin kello 17-18, jolloin palataan töistä kotiin, laitetaan ruokaa ja katsotaan televisiota.

 

Miten sähkösopimuksen voi kilpailuttaa?

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppoa. Netin sähköyhtiöt vertailu -sivustoilla voi täyttää lomakkeen, jolla sähkösopimus kilpailutetaan hetkessä. Nykyisestä sähkölaskusta voi tarkastaa sähkönkulutuksen, mutta se ei ole välttämätöntä. Kun lomake on täytetty, sopimukset kilpailutetaan ja kuluttaja voi tehdä sopimuksen samalla sivustolla. Sähköyhtiö kilpailutus on täysin maksutonta.

Halvin sähkö löytyy kilpailuttamalla eri sähköyhtiöt säännöllisesti. Yleensä pörssisähkösopimus tulee kuluttajalle edullisimmaksi, mutta aina kannattaa vertailla myös muita sähkösopimuksia. Itselle sopivimman sopimuksen löytää vain kilpailuttamalla sähköyhtiöt.

Kuinka löytää paras sähköyhtiö

Onko sinulla epäilyksiä parhaan sähköyhtiön löytämisestä? Pohjimmiltaan kyse on sähköyhtiöiden hintojen vertailusta, jotta löydät nopeasti ja helposti parhaan hinnan.

Oikealle olemme luoneet pienen oppaan, josta voit saada inspiraatiota, kun sinun on löydettävä paras sähköyhtiö

sahkoyhtiot

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mitä sähköyhtiöitä on Suomessa?

Suomessa on useita sähköyhtiöitä, suurimmat näistä ovat Fortum, Lumo Energia sekä Nordic Green Energy. Sähköyhtiön voi valita miltä paikkakunnalta tahansa, kuluttajan ei siis tarvitse valita juuri oman asuinpaikan sähköyhtiötä.

Mikä sähköyhtiö kannattaa ottaa?

Kuluttaja solmii sähkösopimuksen sähköyhtiön kanssa. Sopimuksen tarkoituksena on määritellä sähkön jakelusta maksettava hinta. Sähkösopimuksen voi tehdä minkä tahansa sähköyhtiön kanssa sijainnista riippumatta, vaikka sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen yhtiö.