Annons

Pörssisähkö hinta

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Pörssisähkö ja sen hinta houkuttelee ja mietityttää kuluttajia. Vaikka sähkön hinta olisi edullinen tänään, mitä se on huomenna? Kuinka korkeaksi pörssisähkön hinta voi nousta? Entä voinko vaihtaa oman sähkösopimuksen pörssisähköön? 

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähkö on sähköä, jonka hinta vaihtelee tunneittain. Hinta määräytyy Nord Poolissa, joka on pohjoismaissa toimiva sähköpörssi. Siellä sähkön tuottajat ja sähkön ostajat myyvät ja ostavat sähköä ja tämän mukaan määräytyy kulloinenkin sähkön hinta. Hintojen vaihtelu onkin olennainen osa pörssisähköä ja kuluttaja pystyy omalla energiankulutuksella ja omilla toimilla vaikuttamaan huomattavasti oman sähkölaskun suuruuteen. 

Pörssisähkö on siis eri hintaista vuorokauden eri aikoina. Hinta vaihtelee myös sään mukaan. Pörssisähkön hinta on alimmillaan niinä tunteina kun sähköä käytetään vähiten, eli siis yöllä. Aamulla, kun ihmiset heräävät töihin ja sähköä kuluu enemmän, myös sähkön hinta nousee. Kovilla pakkasilla koteja lämmitetään enemmän, tästä syystä sähkön kulutus kasvaa ja sen myötä pörssisähkön hinta nousee. 

Usein pörssisähkösopimus tulee sähkösopimuksista edullisimmaksi, koska pörssisähkössä halvempia tunteja on aina enemmän kuin kalliita. Pörssisähkössä kuluttaja voi myös itse vaikuttaa siihen, milloin ja minkä hintaista sähköä käyttää. Suunnittelemalla omaa sähkönkulutusta voi siis säästää paljonkin omassa sähkölaskussa.

Mikä on pörssisähkön hinta?

Miten voi siis tietää sen, minkä hintaista sähkö kulloinkin on? Jotta saisit selville sen, paljon sähkö maksaa, käy oman sähköyhtiön sivuilla tarkastamassa voimassa olevat hinnat. Sivuilta näet, kuinka paljon Suomen alueen tuntispot-sähkön hinta on Nord Poolissa. Samalla voit tarkistaa, paljonko sähkö maksaa seuraavana päivänä ja suunnitella omaa sähkönkulutusta sen mukaisesti. Seuraavan päivän tuntispot-hinnat julkaistaan noin kello 14.

Sivuilla voit myös tarkastella sitä, mitä sähkö on maksanut esimerkiksi edellisenä vuonna samaan aikaan. Hintojen seuraaminen ei kuitenkaan ole pakollista pörssisähköä käyttäville. Kuitenkin on hyvä tietää suunnilleen sähkön hinnat, jotta voisi arvioida omaa tulevan sähkölaskun summaa. 

mika-on-porssisahkon-hinta

Hintojen heilahteluista huolimatta varmaa on aina kuitenkin se, että sähkö on edullisempaa yöaikaan. Kalleinta sähkö on aamuisin kun ihmiset heräävät ja valmistautuvat töihin sekä alkuillasta, jolloin palataan koteihin, laitetaan ruokaa ja katsellaan televisiota. Jos pystyt käyttämään joitakin sähkölaitteita, kuten vaikka pesukonetta, yöaikaan, saat sillä jo pienennettyä sähkönkulutusta.

Pörssisähkösopimuksessa lasku koostuu kiinteästä kuukausihinnasta, joka on noin 4-5 euroa sähköyhtiöstä riippuen. Tähän lisätään maksu energiasta kulutuksen mukaan. Lisäksi sähköstä maksetaan arvonlisäveroa 24 prosenttia.

Kenelle pörssisähkö on hyvä vaihtoehto?

Pörssisähkön hintojen nousu joskus korkeaksikin kauhistuttaa kuluttajia ja pörssisähkösopimuksen tekeminen mietityttää. On totta, että hinta voi joskus nousta korkealle, mutta toisaalta esimerkiksi tuulisella säällä hinta voi painua negatiiviseksi. Eli vaikka tiettyinä aikoina hinta on kalliimpi kuin kiinteässä sähkösopimuksessa, pääsee pörssisähkön käyttäjä nauttimaan myös uskomattoman edullisesta sähköstä.

Pörssisähkö on hyvä vaihtoehto suurimmalle osalle kuluttajista. Se sopii erityisen hyvin silloin, kun sähkönkulutus on pientä, eli vaikka sähkön hinta kohoaa korkeaksi, ei se näy liikaa sähkölaskussa. 

Pörssisähkö on hyvä myös kuluttajille, jotka pystyvät siirtämään sähkönkulutusta halvemmille tunneille, eli esimerkiksi yöaikaan. Jokaisen päivän tuntihinnat julkaistaan edellisenä päivänä noin kello 14 aikaan. On siis mahdollista suunnitella päivän sähkönkäyttöä jo etukäteen, esimerkiksi ajastaa pesukoneen toimimaan halpojen tuntien aikana.

Kun jaksaa tutkia ja tarkkailla kodin sähkölaitteiden kulutusta ja muuttaa omia kulutustottumuksia, pörssisähkö on hyvä vaihtoehto. Lisäksi esimerkiksi sähköauton omistajille pörssisähkösopimus kannattaa.

Voiko nykyisen sopimuksen vaihtaa pörssisähkösopimukseen?

Jos haluat vaihtaa nykyisen sähkösopimuksesi uuteen, sinun tulee ensin tarkistaa nykyisen sopimuksesi ehdot. Jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus, sitä ei yleensä voi vaihtaa kesken sopimuskauden. Jossain tapauksissa määräaikaisen sopimuksen voi purkaa ennen sopimuksen päättymistä maksamalla sopimussakko. Määräaikaisen sopimuksen voi myös purkaa ennen sopimuksen päättymistä siinä tapauksessa että olet muuttamassa uuteen asuntoon. Muuton yhteydessä onkin suositeltavaa vertailla sähköyhtiöitä ja niiden sopimuksia, näin voit mahdollisesti saada edullisemman sopimuksen uuteen kotiisi.

Jos sinulla taas on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, voi sen vaihtaa toiseen sopimukseen milloin tahansa. Tässä tapauksessa kannattaa ensin tehdä sähköyhtiöiden vertailu netissä sivustoilla, jotka tarjoavat sähköyhtiöiden vertailu -palvelua. Samoilla sivustoilla voit myös tehdä sopimuksen sähköyhtiön kanssa.

voiko-nykyisen-sopimuksen-vaihtaa-porssisahkosopimukseen

Sähköyhtiön vaihto kesken sopimuskauden ei siis välttämättä onnistu, mutta sähköyhtiöiden vertailu kannattaa aina joka tapauksessa. Määräaikaiset sopimukset ovat voimassa yleensä vuoden tai kaksi, jonka jälkeen sopimuksen voi purkaa tai se muuttuu automaattisesti toistaiseksi voimassa olevaksi sopimukseksi. Vertailu siis kannattaa, vaikka sinulla olisi tällä hetkellä määräaikainen sähkösopimus. Sopimuskauden päättyessä voit halutessasi vaihtaa helposti toiseen sopimukseen, esimerkiksi pörssisähkösopimukseen.

Parhaat pörssisähkö spot hinta suomessa

Täällä voit vertailla parhaat pörssisähkö spot hinta suomessa.

  • Nordic Green Energy – pörssisähkön hinta – 0,42 snt/kWh + spot
  • Fortum – pörssisähkön hinta – 0,45 snt/kWh + spot
  • Väre – pörssisähkön hinta – 0,72 snt/kWh + spot
  • Oomi – pörssisähkön hinta – 0,92 snt/kWh + spot

Miten sähköyhtiön vaihto onnistuu?

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ja haluat vaihtaa toiseen sähköyhtiöön tai toiseen sopimukseen, onnistuu se helposti netissä.

  • Aloita miettimällä, mitä mieltymyksiä sinulla on uudelle sähköyhtiöllesi
  • Sen jälkeen voit vertailla parhaita sähköyhtiöitä ja niiden hintoja. 
  • Sopimuksen tekeminen onnistuu samoilla nettisivuilla joilla sähköyhtiöiden vertailukin

Sähköyhtiön vaihto aika on nopea, eikä sinun tarvitse huolehtia siitä että sähköntoimitus katkeaisi sähköyhtiötä vaihtaessa. Itse asiassa et edes huomaa kun sähköyhtiö vaihtuu. Sinun ei tarvitse irtisanoa vanhaa sähkösopimusta, uusi sähköyritys tekee sen puolestasi. Teet vain sopimuksen uuden sähköyhtiön kanssa ja he hoitavat puolestasi loput.

UKK – usein kysytyt kysymykset

Kannattaako nyt ostaa pörssisähköä?

Pörssisähköä suositellaan suurimmalle osalle asiakkaista. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta noudattaa markkinoiden hintoja, ja sähköliittymän irtisanominen onnistuu milloin tahansa.

Minkälaisia syitä sähkösopimuksen vaihtamiselle on?

Sähkösopimus kannattaa vaihtaa, jos tuntuu siltä että toinen sopimus olisi sinulle edullisempi. Tämän voit selvittää vertailemalla eri sähköyhtiöitä netissä. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, voit vaihtaa sähköyhtiötä milloin tahansa. Myös muuton yhteydessä kannattaa kilpailuttaa sähköyhtiöt.