Annons

Mikä on sähkön hinta nyt ja huomenna?

Sisällys

Yksi suurimmista kotien kulueristä on tällä hetkellä sähkö. Viime kuukausina sähkön hinta on pomppinut ylös, alas, eikä kukaan tunnu tietävän paljonko sähkö maksaa nyt tai tulevaisuudessa. Sähkön hintaa ja sen kehitystä voi kuitenkin kuka tahansa seurata helposti netissä.

 

Miten saa selville, mikä on sähkön markkinahinta?

Sähkön markkinahinta Suomessa määräytyy Nord Poolissa sen mukaan, mitä sähkön myyjät ja sähkön ostajat sopivat. Spot hinnat seuraavalle päivälle julkistetaan päivittäin kello 15 mennessä. Sähkön hinnan voi tarkistaa netistä sivustoilta, jotka tarjoavat tätä palvelua. Näillä sivustoilla voi myös vertailla sähköyhtiöitä ja niiden sähkösopimuksia sekä solmia uuden sähkösopimuksen.

Sivustoilla voi myös tutkia, mitä sähkö on maksanut esimerkiksi samaan aikaan viime vuonna. Näin voi yrittää arvioida sähkön hintaa tulevina kuukausina. On myös hyvä seurata keskustelua ja uutisia sähkön hinnasta.

Mikä on sähkön spot-hinta?

Spot-hinta tarkoittaa hintaa, joka määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan eurooppalaisessa Nord Poolissa. Hinta määritellään eriksee jokaisen vuorokauden tunnille.

Sähkön hintaan vaikuttaa usea eri tekijä. Siihen vaikuttaa esimerkiksi vallitseva sää Suomessa, sekä niissä maissa joista Suomeen ostetaan sähköä. Kun sataa runsaasti, saadaa käyttöön vesivoimaa, tai kun tuulee kovasti saadaan sähköä tuulivoimasta. Näissä tilanteissa sähkön hinta laskee. Hintaan vaikuttaa  myös voimalaitosten mahdolliset huoltokatkot.

Suuri merkitys sähkön hintaan on kysynnällä. Eli silloin kun sähköä tarvitaan ja käytetään paljon, myös sen hinta nousee. Näin käy esimerkiksi kylminä talvipäivinä, kun koteja täytyy lämmittää normaalia enemmän.

mika-on-sahkon-spot-hinta

Mikä on pörssisähkön hinta tänään?

Pörssisähkösopimuksessa laskun summa muodostuu perusmaksusta, joka on noin 3-5 euroa kuukaudessa, veroista sekä tietenkin sähkön hinnasta, joka vaihtelee tunneittain. Pörssisähkön hinnan voi tarkistaa netistä useilta eri sivustoilta, hinta määräytyy Nord Poolissa. 

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, on hyvä seurata sähkön hintaa. Hinta vaihtelee paljonkin eri vuorokauden aikoina, ja aina kun mahdollista kannattaa käyttää sähköä enemmän halvempina tunteita. Halvat tunnit ajoittuvat myöhäiseen iltaan ja yöhön, kalliimpaa sähkö on aamun tunteina sekä alkuillasta.

Sähkön hintaseuranta ja sähkölaskuri

Jotta voisit arvioida tulevan sähkölaskusi määrää, on hyvä tietää paljonko oma sähkönkulutuksesi suurin piirtein on. Netistä löytyvillä sähkölaskureilla voit arvioida helposti omaa kulutustasi. Samoin sähkön hinnan seuraaminen onnistuu mukavasti netissä. 

Kun oma sähkönkulutus ja tämän hetken sähkön hinta on selvillä, on hyvä vielä vertailla sähköyhtiöitä. Kilpailuttamalla sähköyhtiöt ja niiden tarjoamat sähkösopimukset voit säästää suurenkin summan omassa sähkölaskussasi. Mieti, kannattaako sinun solmia määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla vai olisiko esimerkiksi pörssisähkö parempi sinun tarpeisiisi. Tämä riippuu täysin siitä, milloin ja kuinka paljon sähköä käytät ja oletko valmis seuraamaan sähkönkulutustasi ja tarvittaessa muuttamaan kulutustottumuksiasi.

Miten sähköä voi säästää?

Varsinkin jos sinulla on markkinahintaan perustuva sähkösopimus, kuten pörssisähkö, kannattaa sinun seurata tarkasti omaa sähkönkulutusta. Paljon sähköä kuluttavat toiminnot on hyvä ajastaa myöhäiseen iltaan tai yöhön, esimerkiksi saunominen tai pyykinpesu. Myös sähköautot on hyvä ladata yöaikaan jos haluaa säästää sähkössä

Lämmitellä

Lämmitykseen kuluu yleensä  paljon energiaa, niinpä sitä kannattaakin säätää. Sopiva huonelämpötila on 20-22 astetta, makuuhuoneissa voi olla jopa pari astetta vähemmän. Autotalleihin ja viileisiin varastoihin riittää 5-12 astetta ja lämpimät varastot kannattaa säätää noin 17 asteeseen. Myös märkätilojen lattialämmitystä on hyvä alentaa, 23-24 astetta riittää kuivaamaan lattian suihkun jälkeen.

 

Keittiö

Keittiössä kannattaa säätää kylmälaitteiden lämpötila oikeaksi, pakastin -18 asteeseen ja jääkaappi 2-6 asteeseen. Pidä myös laitteet puhtaana pölystä ja sulata ne tarvittaessa. Uunin sijaan kannattaa käyttää mikroa aina kun mahdollista. Ja kun lämmität uunin, käytä hyväksi uunin esi- ja jälkilämpö ja valmista ruokaa samalla kertaa enemmän. Liesistä vähiten sähköä kuluttaa induktioliesi. Kun valmistat ruokaa liedellä, käytä oikean kokoisia pannuja ja kattiloita, liian pienet kattilat päästävät lämpöä hukkaan. Vaihda myös mahdollisuuksien mukaan vanhat kodinkoneet uusiin energiatehokkaisiin laitteisiin.

 

Valaistus

Valaistus kannattaa sammuttaa aina niistä huoneista missä ei oleskella. Käytä ledivaloja ja energiansäästölamppuja, myös liiketunnistimet valaisimissa on hyvä idea. Viihde-elekroniikkalaitteet on hyvä sammuttaa kun niitä ei käytetä. Ota huomioon, että myös valmiustila kuluttaa sähköä. 

Pienilläkin muutoksilla omaan sähkönkulutukseen voi saada aikaan huomattavia säästöjä. Jos sinusta tuntuu, että oma sähkölasku säästämisestä huolimatta on turhan iso, on hyvä kilpailuttaa sähkösopimukset. Se onnistuu helposti netissä, samoin uuden sähkösopimuksen tekeminen.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Paljonko sähkö maksaa nyt?

Tämän hetken sähkön hinnan saat selville netistä. Nord Poolissa määräytyy sähkön hinta kysynnän ja tarjonnan mukaan jokaiselle vuorokauden tunnille, ja sovitut hinnat julkaistaan seuraavalle päivälle päivittäin kello 15 mennessä. Näin voit suunnitella helposti seuraavan päivän sähkönkulutuksesi.

Mistä näkee sähkön spot hinnan?

Sähkön spot-hinnan voi tarkistaa netistä useilta eri sivustoilta. Voit myös ladata puhelimeesi sovelluksen, josta voit seurata sähkön päivittäistä hintaa. Sähkön hintaa on hyvä seurata, jos sähkösopimuksesi on esimerkiksi pörssisähkö sopimus.