Annons

Halvin sähkö → Paljonko maksaa halvin sähkö 24kk?

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Kun sähkön hinta on alhaalla, kannattaa tehdä määräaikainen 24 kk sopimus ja näin varmistaa itselle edullinen hinta kahdeksi vuodeksi. Määräaikainen sähkösopimus varmistaa kuluttajalle aina saman sähkön hinnan ilman pelkoa siitä, että hinta yhtäkkiä nousisi.

 

Mikä on 24 kk sähkösopimus?

24 kk sähkösopimus on määräaikainen sähkösopimus, jonka kesto on 24 kuukautta eli kaksi vuotta. Sopimuksessa sovittu sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, eli se ei nouse eikä laske. Sähkölaskun hinta määräytyy kulutuksen mukaan, lisäksi laskutetaan kiinteä kuukausimaksu, sähkön siirtomaksu sekä verot. 

Määräaikainen sähkösopimus sopii kotitalouksiin, joissa sähkönkulutus on vähäistä ja kuukausittainen sähkönkulutus pysyy suunnilleen samana. Näin myös sähkölaskun summa on hyvin ennakoitavissa.

Itselle sopivimman määräaikaisen sähkösopimuksen voi tehdä helposti netissä. Vertaile ensin eri sähköyhtiöitä ja niiden tarjoamia sopimuksia. Oman sähkönkulutuksen saa selville sähkölaskusta. Kun tiedät, paljonko sähköä suunnilleen kuluu kuukaudessa, on helpompi vertailla ja valita sopiva sopimus omaan tarpeeseen.

Määräaikainen 24 kk sopimus sitoo niin sähkönmyyjää kuin myös asiakasta. Kumpikaan osapuoli ei voi purkaa sopimusta sopimuskauden, eli 24 kuukauden aikana. Poikkeus tähän on muutto, määräaikainen sähkösopimus on aina asuntokohtainen. Jos siis muutat kesken määräaikaisen sopimuksen sopimuskauden, voit irtisanoa sopimuksen ilman sopimussakkoa. Muuton yhteydessä sähköyhtiöiden kilpailutus on hyvinkin suotavaa, näin voit saada uuteen kotiin parhaimman mahdollisen, edullisen sähkösopimuksen.

Mitä on hybridisähkö ja pakettisähkö?

Sähköyhtiöt tarjoavat useinmyös hybridisähkösopimuksia, niissä yhdistyy pörssisähkö sekä kiinteä sähkösopimus. Sähköyhtiöiden mukaan nämä sähkösopimukset turvaavat sähkön hinnan muutoksilta ja antavat mahdollisuuden vaikuttaa itse sähkön hintaan.

Hybridisähkösopimuksessa kuluttaja voi omalla toiminnalla vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen. Hybridisähkösopimuksessa sähköllä on perinteiseen tapaan kiinteä sähkö hinta kwh ja siihen joko lisätään tai siitä vähennetään niin sanottu kulutusvaikutus. Kulutusvaikutus määräytyy sen mukaan käytetäänkö sähköä aikana jolloin sähkön hinta on keskiarvoa edullisempi tai korkeampi.

mita-on-hybridisahko-ja-pakettisahko

Pakettisähkösopimuksessa taas sähköstä maksetaan ennakkoon sovittu hinta kuukaudessa, ja sillä saa sopimuksessa mainitun määrän sähköä käyttöönsä. Tämä sopimus sopii hyvin kuluttajille, jotka tietävät tarkasti kuukausittaisen sähkönkäytön määrän.Tässä sopimuksessa maksetaan tietty hinta kilowattitunnilta pakettiin kuuluvasta sähköstä. Jos sähköä käyttää yli paketissa sovitun määrän on hinta korkeampi kilowattitunnilta.

Mikä sähkösopimus on paras? 

Onko tällä hetkellä parempi ottaa 24 kk määräaikainen sopimus vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee markkinoiden mukaan? Sähkösopimuksen valintaan vaikuttaa täysin se, missä ja kuinka paljon sähköä käytetään. Jos sähköä kuluu vähän ja kuukausittainen sähkönkulutus pysyy suunnilleen samana, voi hyvä ratkaisu ottaa määräaikainen sähkösopimus kiinteällä hinnalla.

Jos taas sähkösopimus tehdään omakotitaloon, jossa on sähkölämmitys, määräaikainen sopimus ei välttämättä ole paras vaihtoehto. Pörssisähkösopimuksessa käyttäjä voi vaikuttaa huomattavasti oman sähkölaskun suuruuteen käyttämällä sähköä enemmän edullisina tunteina. Esimerkiksi pyykinpesu ja sähköauton lataus on hyvä ajoittaa myöhäisiltaan tai yöhön. 

Itselle edullisimman sähkösopimuksen saa, kun vertaa hintoja ja kilpailuttaa sähkösopimukset netissä. Netistä löytyy tähän tarkoitukseen sivustoja, joilla kilpailutuksen voi tehdä helposti ja nopeasti. Samoilla sivustoilla voi myös solmia uuden sähkösopimuksen.

Hvilke elselskaber er der i Finland? 

De mest populære elselskaber i Finland er:

 • Fortum
 • Lumo energi
 • Nordisk Grøn Energi
 • Vasa el
 • Väre (tidligere Kuopio Energia, Savon Voima, Lappeenrantan Energia og Jyväskylä Energia)
 • Helen
 • Elena
 • Vattenfall
 • Ekosähkö Oy
 • Ilmtar
 • Caruna
 • Tampere elektricitetsværk
 • Kotimaan Energia Oy
 • KSS Energia Oy
 • Kymenlaakso Sähkö
 • Lumme Energia (tidligere Loiste)
 • Turku Energi
 • Oomi energi
mita-sahkoyhtioita-suomessa-on

Mikä sähköyhtiö on paras?

Nykyään sähköyhtiön voi valita mistä päin Suomea tahansa, ei siis tarvitse tehdä sopimusta juuri paikallisen sähköyhtiön kanssa. Tästä syystä kannattaakin kilpailuttaa kaikki Suomen sähköyhtiöt ennen päätöksen tekemistä. 

Paras sähköyhtiö ja sähkösopimus riippuvat siitä miten ja missä sähköä käytetään. Jos sähköä kuluu paljon on entistä tärkeämpää valita oikeanlainen sopimus. Tietyissä sopimuksissa, kuten pörssisähkösopimuksessa omilla valinnoilla ja kulutustottumuksilla on suuri vaikutus energiankulutukseen. Ja vaikka sopimus olisikin kiinteähintainen, energiansäästö auttaa alentamaan kulutusta ja sähkölaskun summaa.

On hyvä muistaa, että joskus halvimman sähkösopimuksen tekeminen ei ole aina paras ratkaisu. Joskus pidemmille sopimuskausille voi saada alennusta tai muita etuja, jotka voivat tuoda suuriakin säästöjä pidemmällä aikavälillä. Siksi onkin hyvä tehdä sähköyhtiöiden vertailu ja kilpailutus ennen sähköyhtiön valintaa.

Suomen halvin sähkötarjous – top 3

 • Hehku Energia Oy 24kk määräaikainen, energia 8.78 snt/kWh, perusmaksu 3.89 €/kk. Halvin hinta.
 • Vihreä Älyenergia 24kk määräaikainen, energia 10.02 snt/kWh, perusmaksu 3.49 €/kk. +32 € (+10%)
 • Helen 24kk määräaikainen, energia 9.86 snt/kWh, perusmaksu 3.99 €/kk.

Miten sähköyhtiöiden vertailu onnistuu?

Sähköyhtiöiden vertailu on helppoa ja nopeaa. Vertailun voi netissä, jossa voit vertailla eri sähköyhtiöiden tarjouksia ja hintoja. Näin kuluttaja saa tietoa eri yritysten hinnoista, palveluista ja muista ominaisuuksista. LIsäksi näillä sivustoilla voi myös tehdä sähkösopimuksen helposti.

On hyvä vertailla erilaisia sopimusehtoja ja lukea ne huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä. Kuluttaja voi säästää selvää rahaa vertailemalla sähköntoimittajia. Vastuullinen kuluttaja ei valitse sähköyhtiötä pelkän hinnan perusteella, sillä myös sähkön alkuperällä on merkitystä. Uusiutuvalla energialla tuotettu sähkö on nykyään kuluttajien suosiossa. Tällaisesta sähköstä käytetään nimitystä vihreä sähkö.

Paljonko on halvin sähkön hinta?

Halvimman sähkön hinnan löydät vertailemalla eri sähkösopimuksia. Sähköyhtiöt päivittävät sopimuksiaan jatkuvasti, joten parhaimman hinnan saa selville kilpailuttamalla. Edullisin sähkön hinta kesäkuussa 2023 liikkuu välillä 8-9 senttiä per kWh. Se, mikä sopimus on itselle paras, riippuu asumismuodosta ja siitä, kuinka paljon sähköä kulutetaan. 

Sähkölämmitteinen omakotitalo kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä kuin kaukolämpöä käyttävä kerrostaloasunto. Omakotitaloon voi sopia paremmin toistaiseksi voimassa oleva pörssisähkösopimus. Siinä sähkön hinta määräytyy joka tunnille erikseen eurooppalaisessa Nord Poolissa. Pörssisähkön käyttäjä voi vaikuttaa huomattavasti oman sähkölaskunsa suuruuteen ajoittamalla sähkön käyttöä edullisemmille tunneille. Näitä ovat myöhäisen illan ja yön tunnit. Esimerkiksi pesukoneen käyttöä on hyvä siirtää myöhäisiltaan. 

paljonko-on-halvin-sahkon-hinta

Pörssisähkössä sähkön hinta on joskus alhaalla, mutta voi nousta korkeaksikin riippuen sähköntuotannosta ja sähkönkulutuksesta. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy jossain tässä välissä. Ei siis hyvin alhaalla, mutta ei toisaalta nouse kovin korkeallekaan. Kuluttaja voi siis käyttää sähköä mihin aikaan tahansa turvallisin mielin, sähkösopimuksessa sovittu sähkön hinta pysyy samana koko ajan, sopimuskauden loppuun asti. 

Halvin sähkö löytyy kilpailuttamalla eri sähköyhtiöt säännöllisesti. Usein pörssisähkösopimus tulee kuluttajalle edullisimmaksi, mutta aina kannattaa vertailla myös muita sähkösopimuksia. Tällä hetkellä määräaikaisten sopimusten sähkön hinta on edullinen, joten jos sinulla on mahdollisuus tehdä uusi sähkösopimus tällä hetkellä, määräaikainen sopimus voi olla hyvä vaihtoehto. Itselle sopivimman sopimuksen löytää vain kilpailuttamalla sähköyhtiöt.

Mikä on halvin sähkö opiskelijalle ja pieneen asuntoon?

Yleensä itselle edullisin sähkötarjous yksin asuvalle on löytyy määräaikaisista sopimuksista. Määräaikainen sopimus on voimassa yleensä 12 tai 24 kuukautta ja sinä aikana sopimuksessa sovittu hinta ei muutu. Kun sähkönkulutus on pientä ja se pysyy suunnilleen samana joka kuukausi, tulee kiinteähintainen määräaikainen sopimus yleensä edullisin sähkötarjous.

Miten sähköä voi säästää?

Sähkönkulutusta voi pienentää useilla eri tavoilla. Kulutusta voi esimerkiksi tehostaa, eikä mitään valtavia muutoksia tarvitse välttämättä tehdä. Alkuun pääsee esimerkiksi laskemalla huonelämpötilaa. Sopiva lämpötila on 20-22 astetta, makuuhuoneissa asteen, pari vähemmän. Säädä myös ilmanvaihto sopivaksi.

Myös saunaa voi lämmittää hieman harvemmin, jo se auttaa jo paljon sähkölaskun pienentämisessä. Märkätilojen lattialämmitys on hyvä säätää 24 asteeseen, se riittää kuivaamaan märät lattiat, mutta ei kuitenkaan vie liikaa energiaa.

Yksi vaihtoehto on investoida kodin laitteisiin. Osta energiatehokkaita kodinkoneita ja säädä esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen lämpötilat oikeiksi. Jääkaapille sopiva lämpötila on 2-6 astetta ja pakastimelle -18 astetta.

Täytä pesukone ja astianpesukone täyteen ja käytä matalampia pesulämpötiloja. Tee kerralla enemmän ruokaa ja hyödynnä uunin esi- ja jälkilämpö. Lisäksi sammuta aina valot huoneista, joissa ei oleskella ja käytä ledivaloja ja energiansäästölanppuja.

Jo pienilläkin muutoksilla arjessa voi siis vaikuttaa oman sähkölaskun suuruuteen. Sähkösopimuksesta riippuen hintaan voi vaikuttaa myös se, mihin aikaan sähköä käytetään. Suurin sähkönkulutus tapahtuu aamulla, jolloin ihmiset heräävät ja lähtevät töihin. Toinen kulutushuippu on alkuillasta noin kello 17-18, jolloin palataan töistä kotiin, laitetaan ruokaa ja katsotaan televisiota. Pörssisähkösopimuksessa halpaa sähkö on myöhäisillasta sekä yöllä. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, kannattaa sähköä kuluttavat toiminnot ajastaa mahdollisuuksien mukaan näihin aikoihin. 

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mikä on halvin sähkötarjous?

Sähkön hinta on vaihdellut roimasti viime aikoina, keväällä 2023 sähkön hinta lähti laskuun ja nyt edullisia sähkösopimuksia saa usealta eri sähköyhtiöltä. Halvin sähkötarjous löytyy tekemällä sähköyhtiöiden kilpailutus netissä. Näin saat tietää, mikä on edullisin sähkön hinta juuri sinulle.