Annons

Sähkön kilpailuttaminen

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Sähkön hinta on viime aikoina pomppinut ja se mietityttää kuluttajia. Olisiko mahdollista pienentää omaa sähkölaskua ja jos, niin miten. Vertailemalla ja kilpailuttamalla sähköyhtiöt voi hyvinkin saada aikaan säästöä omassa sähkölaskussa.

 

Mikä sähkösopimus minun kannattaa ottaa?

Kaksi yleisintä sähkösopimusta ovat määräaikainen sähkösopimus ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Vaikka siis sähkön markkinahinta muuttuu, se ei vaikuta millään lailla määräaikaisen sähkösopimuksen sähkön hintaan. Määräaikainen sopimus tehdään yleensä vuodeksi tai kahdeksi vuodeksi ja sen aikana sitä ei voi muuttaa tai irtisanoa. Sopimuskauden jälkeen määräaikainen sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi, jolloin muutoksia voi tehdä.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hintaa määräytyy markkinoiden mukaan ja muuttuu jatkuvasti, pörssisähkössä tunneittain. Sähkön hinta määräytyy eurooppalaisessa Nord Poolissa kysynnän ja tarjonnan mukaan. Seuraavan päivän hinnat julkaistaan joka päivä kello 15 ja hinnat ovar nähtävillä netissä sähköyhtiöiden sivuilla ja muilla sähkösopimuksiin liittyvillä sivustoilla. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa irtisanomisajan puitteissa.

Se, millainen sopimus sinun kannattaa ottaa, riippu siitä, kuinka paljon sähköä käytät. Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa sähkön kuluu huomattavasti lämmitykseen, tässä tapauksessa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvä vaihtoehto. Vaikka sähkön hinta välillä nouseekin, pääsee kuluttaja nauttimaan myös halvasta sähköstä hinnan ollessa alhaalla.

Määräaikainen sopimus sopii kotitalouksiin, jossa sähköä käytetään vähän ja sähkönkulutus on suunnilleen tiedossa. Näin tulevan sähkölaskun summan voi hyvin arvioida jo etukäteen. Kilpailuta sähkösopimus netissä, niin näet mikä sähkösopimus parhaiten vastaa tarpeitasi.

Paljonko on kerrostaloasunnon sähkönkulutus kuukaudessa?

Kerrostaloasunnon sähkökulutus on noin 1500-3500 kWh vuodessa. Tämä riippuu siitä, kuinka monta henkilöä asunnossa asuu. Yleensä kerrostaloasunto kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin vaikkapa omakotitalo. Näin ollen määräaikainen sähkösopimus on hyvä vaihtoehto kerrostalokotiin. 

Kuitenkin, riippuen jokaisen kulutustottumuksista, myö toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, esimerkiksi pörssisähkösopimus voi olla edullisin. Tässä tapauksessa on hyvä seurata omaa sähkönkulutusta ja tarvittaessa muuttaa omia kulutustottumuksia sen mukaan, milloin sähkö on edullisinta. Sähkön spot-hinta on tässä tärkeässä asemassa, sitä kannattaa seurata tarkasti vaikkapa netissä. Näin tiedät, mitkä ovat jokaisen tunnin sähkön hinnat.

paljonko-on-kerrostaloasunnon-sahkonkulutus-kuukaudessa

Mitä tarkoittaa sähkön spot-hinta?

Sähkön spot-hinta tarkoittaa sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvää sähkön hintaa. Tätä sähkön hintaa käytetään sopimuksissa, joissa hinta määräytyy markkinoiden mukaan, esimerkiksi pörssisähkösopimuksissa. Sähkön spot-hinnan voi helposti tarkistaa netistä useilta eri sähkösopimuksiin liittyviltä sivustoilta.

Spot-hinta ei kuitenkaan ole sama kuin pörssisähkön hinta. Spot-hinta on hinta, jolla sähkön vähittäismyyjä on sähkön ostanut. Spot-hinnan päälle tulevat vielä sähköyhtiön välityspalkkiot, verot ja siirtomaksut. Spot-hinta on kuitenkin hyvä viite sähkön hinnasta.

Sähkön spot-hintaa kannattaa tarkkailla, varsinkin jos sinulla on pörssisähkösopimus. Hintoja seuraamalla ja muokaten omia kulutustottumuksia hintojen mukaan voi säästää suuriakin summia omassa sähkölaskussa.

Miten sähköä voi säästää?

Pienilläkin toimilla voi säästää sähkössä. Energiansäästö on tärkeää niin kuluttajan kuin koko yhteiskunnankin kannalta. Kuluttaja saa selvää rahallista säästöä ja kun yksittäiset kuluttajat säästävät energiaa, riittää sitä jokaiselle eikä energiaa tarvitse säännöstellä.

Pörssisähköä käyttävät kuluttajat säästävät helpoiten kuluttamalla sähköä eniten edullisina tunteita. Mutta myös kiinteähintaisissa sopimuksissa on mahdollista säästää yksinkertaisesti seuraamalla ja vähentämällä omaa sähkönkulutusta.

Lämmitys on asia, joka kuluttaa monessa kotitaloudessa eniten energiaa. Huoneisiin kannattaakin hankkia lämpömittarit ja säätää lämpötila 20-22 asteeseen. Makuuhuoneissa lämpötila voi olla pari astetta alhaisempi. Myös lattialämmitystä on hyvä säätää alemmaksi, 23-24 astetta on riittävä lämpötila kuivaamaan märkätilojen lattiat. Myös ilmalämpöpumppujen säädöt on hyvä tarkastaa. Niillä on omat säädöt kesä- ja talviaikaan ja nämä täytyy olla kohdallaan, jotta laite ei kuluttaisi liikaa energiaa.

Keittiön kylmälaitteet on hyvä säätää myös oikeaan lämpötilaan, pakastin -18 asteeseen ja jääkaappi 2-6 asteeseen. Laitteet on hyvä myös puhdistaa ja sulattaa säännöllisesti, puhdas laite toimii paremmin ja käyttää vähemmän energiaa.

Valaistus tulisi sammuttaa huoneista, joissa ei oleskella. Käytä myös energiansäästölamppuja ja ledivaloja. Ajastimien hankkiminen valaisimiin voi olla myös hyvä idea. Viihde-elektroniikkalaitteet on myös hyvä pitää pois päältä silloin kun niitä ei käytetä. Esimerkiksi televisio kuluttaa energiaa myös valmiustilassa.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Kannattaako sähkö kilpailuttaa nyt?

Sähkö kannattaa kilpailuttaa nyt, oli sinulla sitten määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Varsinkin jos olet muuttamassa, on loistava aika vertailla sähkösopimukset ja valita niistä sinulle edullisin vaihtoehto. Vaikka määräaikaista sähkösopimusta ei voikaan irtsanoa, on siitä huolimatta hyvä seurata sähkön hinnan muutoksia ja eri sähkösopimuksia jo etukäteen, sopimuksen päättyessä tiedät jo mikä uusi sopimus kannattaa ottaa.

Mikä on paras sähkön kilpailutus?

Sähkön kilpailutuksen teet helposti netissä. Vaihtoehtoja on paljon, kannattaa siis tutkia eri sivustoja ja niiden tarjoamia palveluita. Sinun tarvitsee vain syöttää tarvittavat tiedot esimerkiksi asumismuodosta ja sähkönkulutuksesta ja vastauksena on useampi sähkötarjous. Valitse näistä itsellesi sopivin, sopimukset teet nopeasti netissä samalla sivustolla.