Annons

Kiinteä sähkösopimus: kätevä ja vaivaton valinta

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Kiinteä sähkösopimus sopii ihmiselle, joka kaipaa helppoa, joustavaa ja vaivatonta sähkösopimusta. Kiinteähintainen sähkösopimus säästää paljolta vaivalta, mutta ennen sen solmimista kannattaa selvittää vastaus muutamaan peruskysymykseen: Mitä tarkoittaa kiinteähintainen sähkösopimus? Kenelle kiinteä sähkösopimus sopii ja milloin on syytä valita jokin toinen vaihtoehto? Kuka päättää sähkön hinnan? Miten sopimus tehdään ja miten sen voi kilpailuttaa? 

Lue lisää ja ota selvää, sopiiko kiinteä sähkösopimus sinun ja kotitaloutesi tarpeisiin.

 

Mitä tarkoittaa kiinteähintainen sähkösopimus?

Mitä kiinteä sähkösopimus oikein tarkoittaa? Kyseessä on sähkösopimus, jossa sinulta veloitetaan sähköstä sama summa joka kuukausi. Sopimus tehdään tietylle määrälle sähköä kuukaudessa: jos kulutat sähköä tämän summan yli kuukauden aikana, sinulta veloitetaan ylimääräinen maksu jokaiselta käytetyltä kilowattitunnilta.

Kenelle kiinteähintainen sähkösopimus sopii?

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen helppous perustuu sen yksinkertaiseen hinnoitteluun: sinulla on aina tiedossa, kuinka paljon tulet sähköstä maksamaan. Kiinteä hinnoittelu vähentää siis ikäviä yllätyksiä sähkölaskua avatessa. Tämä helpottaa arjen ja talouden suunnittelua ja sopii ihmisille, joiden ei tarvitse laskea jokaista senttiä.

Kiinteä sähkön hinta sopii hyvin myös esimerkiksi kerrostalossa asuessa, jolloin sähkön kulutus pysyy usein samoissa lukemissa. Kun sähkönkulutus on melko tasaista ja sähkön kulutuksen määrän voi ennustaa, kiinteähintainen sähkösopimus voi tulla edulliseksi.

mita-tarkoittaa-kiintea-sahkosopimus

Toisinaan kiinteä sähkön hinta ei ole kannattavin ratkaisu

Milloin kiinteähintainen sähkösopimus sitten ei ole paras ratkaisu? Yksi iso tekijä on kiinteän sähkösopimuksen hinta: sinulta veloitetaan tietty hinta joka kuukausi, silloinkin, kun sähköä on käytetty alle sopimuksessa määritetyn kilowattituntien lukumäärän. Ylimenevästä osuudesta maksettu hinta on myös usein melko korkea ja saattaa yllättää laskun saapuessa.

Jos sähkön hinnassa haluaa päästä säästämään, on kannattavaa valita pörssisähkö. Pörssisähkön avulla säästäminen vaatii aikaa ja vaivannäköä, mutta sen avulla voi säästää tehokkaammin kuin kiinteähintaisella sähkösopimuksella. Pörssisähkö on kalleimmillaan silloin, kun sitä eniten kulutetaan ja edullisimmillaan silloin, kun sen käyttö on matalaa. Siksi moni pörssisähköä hyödyntävä pesee esimerkiksi pyykkinsä öisin, kun sähkön kulutus on yleisesti matalalla tasolla ja sähkön hinta on edullista.

 

Sähkön kiinteä hinta on monen tekijän summa

Kuka oikein päättää sähkön hinnasta? Sähkön hinnan takaa löytyy monia eri syitä, esimerkiksi sähkön tuotantokustannukset ja Nord Pool -sähköpörssin hinnat.

Sähkön kiinteä hinta on yhdistelmä monia eri asioita, ei vain sähkömyyjän hatusta heittämä hinta. Pörssisähkön hinta heilahtelee esimerkiksi sääolosuhteiden, maailmanpoliittisen tilanteen ja sähkön tuotantokustannusten mukaan. Nämä pörssisähkön muutokset näkyvät myös kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa, joskin hieman viiveellä.

Tutustu sähkö kiinteä hinta sopimukseen – määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva kiinteä sähkösopimus?

Määräaikainen sopimus on voimassa sähköyhtiön kanssa sovitun sopimuskauden ajan. Usein tämä kausi on yksi tai kaksi vuotta. Kaksi vuotta on pisin aika, jonka sähköyhtiö voi asiakkaan sitoa samaan sopimukseen. Aiemmin sopimuksen voi irtisanoa vain, jos irtisanomiseen on jokin merkittävä syy, esimerkiksi muutto. 

Usein määräaikaisissa sopimuksissa hinta pysyy usein samana koko sopimuskauden. Asiakkaita voidaan myös houkutella tarjouksilla, jotka tarjoavat muutaman ensimmäisen kuukauden edullisesti ja myöhemmin hinta nousee.

Toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen sähkösopimus on voimassa siihen asti, että sopimus puretaan. Irtisanomisaika on 14 vuorokautta. Koska toistaiseksi olevat sähkö kiinteä kuukausi sopimukset mahdollistavat kilpailuttamisen ja niistä pääsee nopeasi eroon, niissä on usein kalliimpi hinta kuin määräaikaisissa kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa, joissa on edullisempi kuukausimaksu.

Kilpailuta paras sähkö kiinteä kuukausihinta

Jos haluat kilpailuttaa kiinteähintaisen sähkösopimuksesi, muista aina tehdä toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Kilpailuttaminen kannattaa tehdä säännöllisesti, sillä sähköyhtiöillä on usein tarjolla hyviä sopimuksia ja tarjouksia. Jakeluverkkoyhtiösi saattaa laskuttaa sinulta ylimääräisestä sähkömittarin lukemisesta, joka tehdään kun sähköyhtiö vaihtuu.

Sähköyhtiöt voi kilpailuttaa helposti ja nopeasti netissä. Etsi käsiisi viimeisin sähkölaskusi, josta näkyy sähkö kiinteä hinta tai arvioi vuosikulutuksesi. Hintoja voi vertailla helposti yhdellä silmäyksellä kiinteähintaisten sähkösopimusten vertailusivustolta.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa kiinteä sähkösopimus?

Kiinteä sähkösopimus tarkoittaa sitä, että sinulta veloitetaan sähköstäsi joka kuukausi sama summa. Summa riippuu siitä, minkä kokoisen kilowattituntisopimuksen olet tehnyt.

Voiko kiinteän sähkösopimuksen hintaa nostaa?

Kiinteän sähkösopimuksen hintaa voi korottaa, jos olet tehnyt toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Määräaikaisen sopimuksen hintaa ei voi nostaa.