Annons

Vihreää sähköä

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Tämän päivän kuluttajat ovat entistä ympäristötietoisempia ja tämän myötä myös tarkempia hiilijalanjäljestään. Vihreä energia onkin yksi merkittävä osa kenen tahansa ihmisen hiilijalanjäljen kokonaisuuden muodostumista, minkä vuoksi sen käyttöön ottaminen kotitalouksissa on todellinen ilmastoteko.

Kyse on pitkällä tähtäimellä pienestä investoinnista, kun jo muutamalla eurolla kuukaudessa voi hyvittää esimerkiksi satojen kilometrien automatkan tai lyhyen lentomatkan naapurimaahan. Jokaisella kuluttajalla on itse mahdollisuus valita, millaista sähköä haluaa kotitaloudessaan käyttää. Vihreää sähköä käytetään kuitenkin koko ajan enemmän, sillä kuluttajista on koko ajan tulossa aiempaa tiedostavampia.

Mitä on vihreä energia?

Vihreä sähkö ei ole kaikille kuluttajille ennestään täysin tuttu termi, vaikka siitä puhutaankin paljon. Jotta vihreään sähköön voidaan siirtyä, on luonnollisesti tärkeää tietää, mistä tarkalleen ottaen on kyse. Kyseessä on käytännössä ympäristöystävällisin sähkö, jonka alkuperä on taatusti ja varmennetusti peräisin suoraan luonnosta.

Vihreää sähköä kutsutaan monesti myös uusiutuvaksi energiaksi. Tämä tarkoittaa konkreettisesti sellaisten luonnon resurssien hyödyntämistä, jotka ovat itsestään uusiutuvia. Uusiutuva energia kattaa kaiken tuuli-, maalämpö-, aalto-, aurinko- ja vuorovesienergiasta aina vesivoimaan, kaatopaikkakaasuihin, biomassaan sekä jäteveden käsittelystä syntyviin kaasuihin ja biokaasuihin. 

Kaikkien näiden alkuperä on viranomaisten tarkoin valvoma, mikä on jopa suoraan laissa säädeltyä. Uusiutuva vihreä energia on aina sadan prosentin varmuudella peräisin luonnosta ja sen alkuperä pystytään jäljittämään kokonaisvaltaisesti aina tuotannon alkuvaiheesta kulutukseen saakka. Tuotanto tapahtuu aina niin, ettei se kuormita luontoa tai aiheuta ylimääräisiä hiilidioksidipäästöjä.

mita-on-vihrea-energia

Voitko saada vihreä sähkösopimus?

Kyllä, voit hankkia vihreän sähkösopimuksen Suomessa. Vihreä sähkösopimus tarkoittaa, että sähköntoimittaja sitoutuu tuottamaan tai hankkimaan sähkönsä uusiutuvista energialähteistä, kuten aurinkoenergiasta, tuulienergiasta tai vesivoimasta. Tällainen sähkösopimus edistää ympäristöystävällistä sähköntuotantoa ja auttaa vähentämään hiilijalanjälkeä.

Useat sähköyhtiöt tarjoavat erilaisia vihreitä sähkösopimuksia, joiden avulla voit tukea uusiutuvan energian käyttöä.

Vihreät sähkösopimukset voivat vaihdella hintojen ja ehtojen suhteen, joten on tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja ennen päätöksentekoa. Vihreän sähkösopimuksen avulla voit kuitenkin tukea ympäristöä ja edistää uusiutuvan energian käyttöä Suomessa.

 

Miten hankkia vihreää sähköä?

Vihreän sähkön saaminen Suomesta on todella helppoa. Nykyään, kuten sanoin, monet sähköyhtiöt tarjoavat vihreää energiaa, ja siksi sinun on vain valittava sähköyhtiö, johon haluat vaihtaa.

Tältä sivulta näet, mitkä sähköyhtiöt tarjoavat vihreää sähköä.

Miksi vihreä sähkö kannattaa?

Ympäristötietoisuus ja henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentäminen ovat yleisimpiä ja merkittävimpiä syitä vihreään sähköön siirtymiselle. Kyseessä on pieni mutta varsin konkreettinen muutos, jolla jokainen voi helposti antaa auttavan käden ilmaston puolesta. 

Vihreän sähkön käytöllä voidaan hyvittää monia muita menoja, kuten yksityisautoilua tai lyhyitä lentomatkoja, jotka muuten näkyisivät henkilökohtaisessa hiilijalanjäljessä merkittävästi. Tällöin kokonaisuus jää huomattavasti aiempaa suotuisammaksi.

Ilmastoasiat ovat nousseet lähivuosina entistäkin enemmän pinnalle ja jokainen voi omilla valinnoillaan hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Kortensa voi konkreettisesti kantaa kekoon pienemmällä hiilijalanjäljellä. Kun ympäristöystävällisin sähkö nousee kuluttajien suosiossa, sitä myös tuotetaan enemmän – eli jo lisääntyvä kysyntä voi vähentää hiilidioksidipäästöjä huomattavasti ja fossiilisen sähkön tarve luonnollisesti myös vähenee.

Mitkä sähköyhtiöt tarjoavat uusiutuvaa energiaa?

Alle olemme koonneet luettelon vihreää energiaa tarjoavista sähköyhtiöistä.

Miten ympäristöystävällisin sähkö hankitaan?

Vihreä energia kiinnostaa monia kuluttajia ja sitä voidaankin hyödyntää henkilökohtaisissa kotitalouksissa, mutta lähivuosina myös yritykset ovat alkaneet panostaa päästöjen vähentämiseen jonkin verran. 

Sähkönkulutus onkin tyypillisesti erityisesti suurilla yrityksillä huomattavasti korkeampaa, kuin yksittäisillä kotitalouksilla. Vihreään sähköön siirtymisellä voi siis heidän kohdallaan olla suurikin merkitys.

Tämän seurauksena vihreää sähköä halutaan nyt entistä enemmän. Sähkösopimus yritykselle vihreää sähköä harkitessa on mahdollinen siinä missä kotitalouksienkin kohdalla. 

Monet energiayhtiöt tarjoavat vihreää sähköä helposti muihin sähkösopimuksiin liitettynä, vain muutaman euron lisämaksulla per kuukausi. Kuluttajille tarjottava vihreä sähkö on tyypillisesti vesi- ja tuulivoimaa tai bioenergiaa.

Uusiutuvan sähkön voi tavallisesti ottaa käyttöön joko heti sopimusta solmiessa, tai myös myöhemmässä vaiheessa jo olemassa olevaan sopimukseen. Käytännössä tämä voi tapahtua ottamalla yhteyttä sähköyhtiön asiakaspalveluun tai muuttamalla sopimusta itse, mikäli yhtiöllä on käytössä oma sovellus tai omat asiakassivut.

UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Mikä on vihreää sähköä?

Vihreä energia on uusiutuvaa energiaa. Se on käytännössä ympäristöystävällisin sähkö, sillä sen alkuperä on aina taatusti luonnosta.

Onko vihreä sähkö kalliimpaa?

Se on tyypillisesti muutaman euron muuta sähköä kalliimpaa kuukausitasolla, mikä on pieni hinta hiilijalanjäljen pienentämisestä.