Annons

Sähkön hinta kWh

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Sähkön hinnan yhteydessä puhutaan kilowattitunneista ja sähkön kWh hinta onkin yksi keskeinen tekijä sähkölaskussa. Tässä artikkelissa kerromme siitä, mitä sähkön kilowattitunti hinta tarkoittaa, ja mikä on keskimääräinen sähkönhinta kWh. Jos mietit, miten lasketaan kWh, löydät ohjeet myös siihen.

Mikä on sähkön kWh hinta ja sähkön keskihinta kWh?

Sähkö käytetään arjessa päivittäin. Sitä kuluu esimerkiksi kodinkoneiden ollessa päällä, televisiota katsellessa ja kännykkää ladatessa. Sähkösopimuksista löytyvä sähkön hinta on aina kilowattitunti hinta.

Lyhenne kWh tarkoittaa kilowattituntia ja se on sähkön yhteydessä käytetty energian mitta. Kilowattitunti vastaa sitä määrää energiaa, joka kuluu, kun yhden kilowatin laite on päällä tunnin ajan. Sähkön kulutusta mitataan kilowattitunteina ja siitä maksetaan oman käytön mukaan.

Sähkö hinta kWh ilmaistaan sentteinä, joten kWh hinta ilmoitetaan muodossa snt/kWh. Yleensä sähkön kilowatti hinta on 5–25 snt, mutta viime aikoina on päästy myös tätä paljon korkeampiin lukemiin. Rivitalon kulutus voi olla 10 000 kWh/vuosi, jolloin 10 000 kWh hinta olisi tällä vaihteluvälillä 500 – 2 500 € vuodessa.

sahkon-hinta-kWh

Mikä on sähkön keskihinta kWh?

Paljonko maksaa 1 kWh? Sähkön keskihinnassa on nähty suuria vaihteluita viime aikoina. Vuoden 2022 loppupuolen hintapiikit ovat tasoittuneet ja sähkö kWh hinta on laskenut huomattavasti näistä huippulukemista. Yleisesti sähkönhinta/kWh tulee alaspäin keväisin, kun sähkön tarve vähenee, joten vain aika näyttää, minkälaiseksi hinta muodostuu pidemmällä tähtäimellä.

Vuoden 2023 maaliskuussa pörssisähkön osalta 1 kWh hinta oli keskimäärin 6,02 snt. Määräaikaisten ja toistaiseksi voimassa olevien sopimusten sähkö kilowattitunti hinta voi olla joko tätä korkeampi tai matalampi, riippuen siitä milloin sopimus on otettu.

Kilowattitunti hinta – mistä sähkön kokonaishinta kWh muodostuu?

Sähkön kokonaishinta muodostuu kolmesta eri tekijästä. Sähkön hinnan yhteydessä maksetaan erikseen sähkön siirrosta, sähköenergiasta ja veroista, joita ovat arvonlisävero ja sähkövero. Sähkön siirron hintaa ei voi kilpailuttaa, vaan alueellinen verkkoyhtiö veloittaa sen oman hinnastonsa mukaan. Sähköenergiaa voi sen sijaan ostaa haluamastaan yhtiöstä ja kilpailuttamalla oman sähkösopimuksen on mahdollista löytää sopimus, jossa sähkö kW hinta on edullisin.

Sähkön hintalaskurikWh – miten lasketaan sähkön hinta kWh?

Sähkön hinta laskuri kWh voi auttaa laskemaan omien laitteiden ja talouden kulutuksen hintaa. Mikäli sähkön hinta kWh laskuria ei ole saatavilla, voi kulutuksen laskea myös itse.

Sähkölaitteista löytyy aina teho, joka ilmoitetaan watteina. Laite kuluttaa ilmoitetun määrän sähköä tunnissa aina ollessaan päällä. KWh laskeminen onnistuu muuttamalla watit kilowateiksi ja kertomalla saatu kulutus käyttöajalla tunteina. Kun katsoo omasta sähkösopimuksesta sähkön hinnan, voi laskea laitteen käyttämisestä aiheutuvat kustannukset.

Esimerkiksi iso televisio voi kuluttaa jopa 400 W sähköä tunnissa, mikä on kilowateiksi muutettuna 0,4 kW. Jos televisio on päällä kolme tuntia päivässä ja sähköenergian hinta on 10 snt/kWh, maksaa television katselu vuorokaudessa 0,4 kW x 3 h x 10 snt/kWh = 12 snt. Kuukaudessa tästä tulee noin 360 snt eli 3,6 €.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa kWh?

Kilowattitunti eli kWh on energian mittayksikkö, joka tarkoittaa sitä sähkömäärää, jota yhden kilowatin laite käyttää tunnissa. Sähkön kulutusta mitataan kilowattitunneissa ja siitä maksetaan oman kulutuksen mukaisesti sopimuksessa määritetty sähkön kWh hinta. Jos oma sähkölasku mietityttää, sen suuruutta voi arvioida käyttämällä kWh hinta laskuria.

Paljonko maksaa kWh hinta?

Sähkösopimuksessa ilmoitetaan sähkön hinta kWh, joka on senttejä. Sähkön kWh hinta asettuu useimmiten välille 5–25 snt/kWh, mutta myös tätä korkeampia lukemia on nähty. Omaa kulutusta kannattaa seurata sähkölaskusta, ja sähkön hintalaskuri kWh voi auttaa arvioimaan, mitkä laitteet ovat kodin sähkösyöppöjä.