Annons

Pitäisikö ottaa määräaikainen sähkösopimus?

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Jos olet miettinyt sähkösopimuksen vaihtamista viime aikoina, olet varmasti huomannut, kuinka monia eri vaihtoehtoja on tarjolla. Tämän vuoksi voikin olla vaikeaa valita niistä omaan kotiin sopiva, mahdollisimman edullinen ja toimiva sopimus.

 

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on suosittu, koska sen irtisanominen on helppoa. Määräaikainen sähkösopimus on aina voimassa määräajan, eli siis sopimuksen voimassaoloajan. Tämä voi olla esimerkiksi vuoden tai kaksi vuotta. Tänä aikana sopimusta ei voi irtisanoa. On olemassa myös kolmevuotisia sopimuksia, mutta käytännössä tällaisen sopimuksen voi irtisanoa jo kahden vuoden jälkeen. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden, mutta sähkölaskun hintaan vaikuttaa tietenkin sähkönkulutus.

Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa sähkön hinta voi vaihdella sopimuskauden aikana. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi kuitenkin irtisanoa milloin tahansa. Kun yleinen sähkön hinta laskee, toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta laskee sen mukaan. Hintojen noustessa sähkön hinta toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa nousee myös.

Jos onnistuu solmimaan määräaikaisen sopimuksen sähkön hinnan ollessa alhaalla, voi määräaikainen sopimus olla hyvinkin edullinen. Jos taas sopimus tehdään sähkön hinnan ollessa korkealla, hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, vaikka yleinen sähkön hinta laskisikin. Tästä johtuen määräaikainen sopimus voi siis olla joko hyvä tai huono asia kuluttajan kannalta.

Miten irtisanoa määräaikainen sähkösopimus?

Yleensä määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu ainoastaan muuton yhteydessä. Joissain tapauksissa sen voi irtisanoa myös kesken sopimuskauden. Tässä tapauksessa sähköyhtiö kuitenkin perii irtisanomisesta sopimussakon, jonka suuruus vaihtelee sähköyhtiöiden välillä.

Määräaikainen sähkösopimus on sähköyhtiöiden tapa sitouttaa asiakkaita omaan sähköyhtiöön niin, että he eivät solmisi sopimuksia kilpailijoiden kanssa. Tämä takaa sähköyhtiöille tulevan kassavirran ja antaa turvaa seuraaville kuukausille. Joskus tämä hyödyttää enemmän sähköyhtiötä kuin sen asiakkaita. Mutta jos taas asiakas onnistuu solmimaan sopimuksen sähkön hinnan ollessa alhaalla, voi kuluttaja hyötyä sopimuksesta sähkön hinnan noustessa.

Määräaikaisen sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu vain nykyisen sopimuskauden päättyessä. Jos määräaikainen sähkösopimuksesi on päättymässä, on hyvä kilpailuttaa sähköyhtiöt, voit saada huomattavasti edullisemman sopimuksen seuraavaksi määräajaksi.

miten-irtisanoa-maaraaikainen-sahkosopimus

Määräaikainen sähkösopimus irtisanominen sopimussakko

Useimmissa määräaikaisissa sopimuksissa asiakkaan on maksettava sopimussakko, jos haluaa irtisanoa sähkösopimuksen ennen sopimuskauden päättymistä. Jossain tapauksissa summa voi olla hyvinkin suuri. Sopimussakko voi olla esimerkiksi 20 % jäljellä olevan sopimuskauden arvioidusta kokonaislaskutuksesta. Sopimussakko on olemassa siitä syystä, että sopimusta noudatettaisiin kuten on sovittu. On siis tarkkaan harkittava, kannattaako määräaikaisen sopimuksen purkaminen ennen sopimuskauden loppua. Voiko toinen, uusi sopimus olla niin paljon edullisempi, että kannattaa maksaa sopimussakko.

 

Määräaikainen sähkösopimus muuttaessa

Määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa muuttaessa. Jos olet muuttamassa ja sinulla on mielestäsi kallis määräaikainen sähkösopimus, voit irtisanoa sen muuton yhteydessä. Jos puolestaan olet solminut edullisen määräaikaisen sopimuksen ja olet muuttamassa, voit jatkaa sopimusta uudessa osoitteessa.

Muuton yhteydessä on hyvä aika myös kilpailuttaa sähkösopimus. Voit ehkä saada edullisemman sopimuksen kilpailuttamalla eri sähköyhtiöt. Tee kilpailutus hyvissä ajoin ennen muuttoa, jotta sinulla on aikaa vertailla sopimuksia ja valita niistä sopivin uuteen kotiisi. Kilpailutus on tärkeää varsinkin silloin, jos uusi kotisi on huomattavasti isompi tai pienempi kuin tämän hetkinen. Sähkön kulutukseen vaikuttaa paljon asunnon koko sekä sen lämmitysmuoto. Eli jos nämä asiat muuttuvat muuton yhteydessä, kilpailutus on tärkeää tehdä.

Sähkösopimusten vertailu kannattaa aina, varsinkin muuton yhteydessä. Jos sähkön hinta on sillä hetkellä alhaalla, kannattaa sähkösopimus vaihtaa ja miettiä myös muita sopimusvaihtoehtoja, esimerkiksi pörssisähkö tai toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta. Jos kuitenkin tiedät pysyväsi uudessa osoitteessa pidemmän aikaa, voi määräaikainen sähkösopimus olla edullisin vaihtoehto.

Halvin määräaikainen sähkösopimus

Etsitkö edullisinta määräaikaista sähkösopimusta? Mutta oletko epävarma siitä, kumman valita? Alle olemme koonneet luettelon 3 halvimmasta sähkösopimuksesta tällä hetkellä:

  • Väre 24kk – edullisin määräaikainen sähkösopimus – 8.15 snt/kWh + 3.98 €/kk
  • Imatran Seudun Sähkö 24kk – edullisin määräaikainen sähkösopimus – 8.40 snt/kWh + 3.90 €/kk
  • Oomi 24kk – edullisin määräaikainen sähkösopimus – 8.25 snt/kWh + 4.90 €/kk

24 kk määräaikainen sähkösopimus

Kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus takaa sinulle kiinteän sähkön hinnan 24 kuukaudeksi. Sekä kWh:n hinta että perusmaksu pysyvät samana koko sopimuskauden ajan. Kaikilla sähköyhtiöillä on tarjota 24 kk määräaikainen sähkösopimus. Siksi onkin hyvä kilpailuttaa sähköyhtiöt aina kun haluat tehdä määräaikaisen sopimuksen. Kilpailutus onnistuu helposti netissä. Kun olet vertaillut sopimuksia ja löytänyt sinulle parhaimman vaihtoehdon, onnistuu uuden sopimuksen teko myös helposti netissä.

24 kk määräaikainen sopimus on toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kanssa yksi suosituimmista sähkösopimuksista. Vaikka sopimusta ei voi irtisanoa sopimuskauden aikana, on siinä useita hyviä puolia. Yksi niistä on tietenkin se, että sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan ja näin ollen tiedät aina mitä tulet sähköstä maksamaan nyt ja jatkossa. Sähkösopimuksen voit tehdä suoraan sähköyhtiön omilla nettisivuilla tai sivustoilla, jotka tarjoavat sähkön vertailupalvelua.

24kk-maaraaikainen-sahkosopimus

Mitä tapahtuu kun määräaikainen sähkösopimus päättyy?

Normaalisti määräaikainen sopimus solmitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. On olemassa myös vuoden ja kolmen vuoden sopimuksia. Määräaikaista sopimusta ei voi irtisanoa sopimuskauden aikana. Käytännössä kolmen vuoden sopimuksen voi kuitenkin purkaa jo kahden vuoden jälkeen.

Kun määräaikainen sähkösopimus päättyy, on asiakkaalla mahdollisuus irtisanoa se. Tässä vaiheessa kannattaa kilpailuttaa eri sähköyhtiöt ja niiden sopimukset. Jos asiakas kuitenkin haluaa jatkaa samalla sopimuksella, sähköyhtiö ei tee uutta määräaikaista sopimusta, vaan sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi. Näin ollen sopimuksen voi purkaa milloin tahansa. Sähköyhtiö voi siis sitouttaa asiakkaan ainoastaa kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Kannattaako nyt tehdä määräaikainen sähkösopimus?

Vuonna 2022 sähkön hinta oli ennätyskorkealla ja määräaikaisen sopimuksen teko ei välttämättä ollut paras vaihtoehto. Nyt hinnat ovat kuitenkin laskeneet ja tilanne tältä osin parantunut. Noin puolet solmituista sähkösopimuksista on määräaikaisia sopimuksia. Nyt, kun hinta on alhaalla onkin syytä miettiä määräaikaisen sopimuksen tekemistä. Vaikka sähkön hinta tulevaisuudessa nousisikin, määräaikaisessa sopimuksessa sähkönmyyjä ei voi nostaa hintaa.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa, mutta siinä sähkön hinta voi siinä yllättäen nousta. Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, nyt voi olla hyvä hetki harkita sen vaihtamista määräaikaiseen sähkösopimukseen. Vertaile sähkösopimuksia, niiden hintoja ja ehtoja. Kilpailuta sähkösopimus sekä eri sähköyhtiöt. Näin takaat itsellesi parhaan mahdollisen sähkön hinnan tuleville kuukausille.

Vertailla 24 kk määräaikainen sähkösopimus

Alta näet yleiskatsauksen sähkösopimus määräaikainen 24kk. Alla olevat sähköyhtiöt ovat hyviä esimerkkejä yhdestä halpa määräaikainen sähkösopimus.

Sähköyhtiö Kustannusarvio Määräaika Hinnoittelu Perusmaksu
Fortum
26 €/kk
24 kk
Hybridi
3,99 €/kk
Vihreä Älyenergia
23 €/kk
24 kk
Yleissähkö
0 €/kk
Hehku
27 €/kk
24 kk
Yleissähkö
3,95 €/kk
Oomi
28 €/kk
24 kk
Yleissähkö
4,90 €/kk
Väre
24 €/kk
24 kk
Hybridi
3,95 €/kk

UKK –usein kysytyt kysymykset

Mitä määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa?

Määräaikainen sopimus on sopimus, joka on voimassa tietyn määräajan. Yleensä tämä aika on yksi, kaksi tai kolme vuotta. Tänä aikana sopimusta ei voi irtisanoa. Poikkeuksena tähän on muutto, jonka yhteydessä sopimus voidaan purkaa. Jos asiakas kuitenkin haluaa purkaa määräaikaisen sopimuksen kesken sopimuskauden, voi se olla mahdollista maksamalla sopimussakko. Määräaikaisessa sopimuksessa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden. Toisin sanoen, sähkönmyyjä ei voi nostaa hintoja kesken kauden, mutta toisaalta hinnat eivät myöskään laske sopimuksen voimassaoloaikana.

Kannattaako ottaa määräaikainen sähkösopimus?

Noin puolet suomalaisten sähkösopimuksista on määräaikaisia sopimuksia. Se, kannattaako sinun solmia määräaikainen sopimus, riippuu paljon omasta sähkönkulutuksesta. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon omistajan kannattaa harkita määräaikaisen sopimuksen tekemistä silloin, kun sähkön hinta on alhaalla. Tämä takaa muuttumattoman hinnan myös kylmille talvikuukausille.