Annons

Sähkösopimus vertailu

NGE pörssisähkö

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 3,99 €
Fortum Tarkka

Hinta alkaen*

0,59snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,90 €
Väre Välkky 24kk

Hinta alkaen*

0,72snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,95 €
Oomi Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,92snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 5,20 €
Hehku Kiinteä 24kk

Hinta alkaen*

0,45snt / kWh + spot
Vuosikulutus (kWh): 3.000 kWh
Kuukausimaksu 4,50 €

Sisällys

Suomessa on suuri määrä sähköyhtiöitä ja kuluttaja voi niistä valita itselleen sopivan paikkakunnasta riippumatta. Siksi sähköyhtiöiden vertailu onkin kannattavaa, ja sen pystyy tekemään helposti netissä.

 

Miten sähkösopimuksia vertaillaan?

Sähkösopimusten vertailun voi tehdä netissä sivustoilla, jotka tarjoavat sähkösopimusten vertailu -palvelua. Yhdellä sivustolla voit samalla kertaa kilpailuttaa sähköyhtiöt ja niiden tarjoamat sopimukset. Kun olet löytänyt itsellesi sopivan sopimuksen, sen tekeminen onnistuu samalla sivustolla.

Ennen kuin aloitat sähkösopimusten vertailun, on hyvä ottaa selville oma sähkönkulutus. Esimerkiksi kerrostaloasunto kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin omakotitalo, on siis tärkeää tietää oma kulutus kun lähtee kilpailuttamaan sähköyhtiöitä. Oman kulutuksen näkee helposti sähkölaskusta

Seuraavaksi on hyvä miettiä vielä omaa sähkönkulutusta ja tottumuksia. Olisiko mahdollista käyttää vähemmän sähköä, tai siirtää sähkön käyttöä esimerkiksi yöaikaan. Tämä nimittäin vaikuttaa siihen, millainen sähkösopimus sinun kannattaa valita. Sähkösopimuksia on useita erilaisia, ja niissä sähkön hinta lasketaan eri tavoin. 

Millaisia sähkösopimuksia on olemassa?

Sähkösopimuksia on erilaisia ja niissä kaikissa sähkön hinta lasketaan hieman eri tavoin. Itselle sopivan sähkösopimuksen valinnassa täytyy ottaa huomioon oma energiankulutus sekä se, onko esimerkiksi mahdollista siirtää sähkönkulutusta edullisemmille tunneille. Yleisimmät sopimukset tällä hetkellä ovat määräaikainen sopimus sekä toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa sähkön hinta yleensä määräytyy markkinoiden mukaan, tätä kutsutaan pörssisähköksi.

millaisia-sahkosopimuksia-on-olemassa

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus solmitaan aina tietyn sopimuskauden ajaksi, yleensä se on 12 tai 24 kuukautta. Sopimuskauden ajan niin energian hinta kuin perusmaksukin pysyvät samoina. Määräaikainen sopimus sitoo sekä kuluttajaa että sähköyhtiötä. Kumpikaan osapuoli ei voi purkaa sopimusta kesken sopimuskauden, ainut poikkeus on muutto. Määräaikainen sopimus on aina asuntokohtainen. Kun määräaikainen sopimus vuoden tai kahden jälkeen päättyy, sen voi irtisanoa. Jos sopimusta ei halua irtisanoa, se yleensä muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi sopimukseksi.

Määräaikainen sopimus sopii kuluttajalle, jonka sähkön kulutus on pientä ja hyvin ennakoitavissa. Kun sähkönkulutus kuukaudessa pysyy suunnilleen samana, ja sähkön hinta sopimuksessa on aina sama, on helppo arvioida sähkölaskun loppusumma.

 

Pörssisähkösopimus

Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta vaihtelee tunneittain. Kulloinenkin sähkön hinta määräytyy Nord Poolissa sähkön myyjien ja ostajien tarjousten perusteella. Seuraavan päivän sähkön hinnat julkistaan päivittäin kello 15 mennessä. Sähkön hinta on yleensä halvempaa öisin kun kulutuskin on vähäisempää. Korkeimmillaan pörssisähkön tuntihinta on aamuisin, kun ihmiset lähtevät töihin sekä alkuillasta kun palataan kotiin, laitetaan ruokaa ja käytetään viihde-elektroniikkaa. 

Pörssisähkön hinnan vaihtelu voi hirvittää, mutta toisaalta omilla kulutustottumuksilla voi vaikuttaa huomattavasti omaan sähkölaskuun. Siirtämällä sähkönkäyttöä yöaikaan voi alentaa omaa energiankulutusta. Esimerkiksi pyykinpesun tai sähköauton latauksen voi ajastaa edullisemmille tunneille.

Pörssisähkö sopii siis kuluttajille, jotka ovat valmiita seuraamaan omaa energiankulutusta ja muuttamaan kulutustottumuksiaan. Pörssisähkö on hyvä valita myös silloin, kun sähkönkulutus on suurta, esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Ja vaikka joskus pörssisähkön hinta voikin nousta korkealle, pääsee pörssisähkön käyttäjä nauttimaan myös halvoista tunneista. 

Pörssisähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja sen voi irtisanoa milloin vain, yleensä noin kahden viikon irtisanomisajalla.

Miksi sähkösopimusten vertailu kannattaa?

Sähkösopimusten hintavertailu kannattaa tehdä esimerkiksi muuton yhteydessä, varsinkin jos asunnon koko muuttuu paljon. Kilpailutus on hyvä tehdä myös määräaikaisen sähkösopimuksen päättyessä. Ja vaikka sopimus olisikin vielä voimassa, kannattaa jo etukäteen vertailla sähkösopimuksia ja seurata sähkön hintaa.

Sähkösopimusten vertailu kannattaa varsinkin silloin, jos sinusta tuntuu, että maksat liikaa sähköstä nykyisessä sähkösopimuksessasi. Jos sopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva, on sähköyhtiön sekä sähkösopimuksen vaihto hyvin helppoa. Vertaile sähkösopimuksia netissä ja tee nopeasti uusi sähkösopimus samalla sivustolla. 

elenia-sahkosopimus

Sähkösopimusten hinnoissa on suuria eroja. Keväällä 2023 sähkön hinta on pudonnut edellisen talven hinnoista. Esimerkiksi määräaikaisia sopimuksia saa nyt edulliseen hintaan. Määräaikainen sopimus kuitenkin sitoo joko vuodeksi tai kahdeksi, kuluttajan täytyy siis miettiä kannattaako se. Paras vaihtoehto on siis kilpailuttaa sähköyhtiöt ja valita useista sopimuksista omaan kotiin ja omaan käyttöön sopivin sähkösopimus.

Energiansäästö – miksi se kannattaa?

Riippumatta siitä, millainen sähkösopimus sinulla on, energian säästö kannattaa aina. Energiansäästöllä on vaikutusta niin oman sähkölaskun loppusummaan kuin koko yhteiskuntaankin. Kun energiaa käytetään säästeliäästi, pysyy sen hinta sopivana ja näin energiaa riittää kaikille. Tästä siis hyötyvät kaikki.

Markkinahintoihin sidotut sähkösopimukset, kuten pörssisähkö, ovat sopimuksia joissa sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Pörssisähkössä hinta vaihtelee tunneittain. Kuukausittainen sähkönkulutus riippuu pörssisähkössä siitä, mihin aikaan vuorokaudesta sähköä käyttää. Suuria määriä sähköä kuluttavia laitteita kannattaakin siis käyttää aikoina, jolloin sähkö on edullisempaa. Tietenkään tämä ei ole aina mahdollista, mutta jos haluaa pienentää sähkölaskuaan, kannattaa miettiä tarkasti milloin laitteita käyttää.

Sähkösopimus hintavertailu – Tässä ovat parhaat

Oletko epävarma siitä, mikä sähkösopimus valita? Suosittelemme aina vertailemaan sähkösopimuksia, sillä niin saat paremman yleiskuvan vaihtoehdoistasi.

Voit vertailla parhaita sähkösopimuksia tämän sivun yläreunasta.

 

Kilpailuta sähkösopimukset

  • Nordic Green Energy – vertaa sähkösopimukset – 0,42 snt/kWh + spot
  • Fortum – vertaa sähkösopimukset – 0,45 snt/kWh + spot
  • Väre – vertaa sähkösopimukset – 0,72 snt/kWh + spot
  • Oomi – vertaa sähkösopimukset – 0,92 snt/kWh + spot

Miten energiankulutusta voi pienentää?

Esimerkiksi lämmitystä ei voi käyttää pelkästää edullisina tunteina. Siispä onkin tärkeää säätää lämmitys oikein, eli siis alentaa hieman asteita. Huoneiden sopiva lämpötila on noin 20-22 astetta, makuuhuoneissa voi olla jopa hieman viileämpää. Lämmön alentaminen ei vaikuta ainoastaan sähkölaskuun, se myös parantaa huoneilman laatua. Myös lattialämmitystä kannattaa säätää. Vaikka lämmin lattia jalkojen alla tuntuukin ihanalta, ei lämmityksen tarvitse olla kovin kovalla. Riittää, kun se yön aikana kuivattaa märkätilat. 

Kylmälaitteet on pidettävä päällä jatkuvasti, oli sähkön hinta mikä tahansa. Näissäkin laitteissa kannattaa säätää lämpötila oikein, pakastin -18 asteeseen ja jääkaappi 2-6 asteeseen. Kylmälaitteet on myös hyvä sulattaa ja puhdistaa säännöllisesti. Jos laitteet ovat kovin vanhoja, on hyvä harkita niiden vaihtamista. Uudet energiatehokkaat laitteet käyttävät huomattavasti vähemmän sähköä kuin vanhat kylmäkoneet.

Saunaa kannattaa lämmittää kerralla koko perheelle. Sopiva lämpötila on noin 70 astetta. Pidä kiuasta päällä vain juuri sen aikaa kuin on tarvetta, eli sauno heti kun lämpötila on sopiva ja sammuta kiuas heti saunomisen päätyttyä. 

Valaistusta on hyvä pitää päällä vain niissä huoneissa, joissa oleskellaan. Käytä valaisimissa energiansäästölamppuja tai ledivaloja. Myös liiketunnistimet valaisimissa on hyvä vaihtoehto. 

Viihde-elektroniikkaa käytetään joka kodissa päivittäin. Tietokoneet, pelikoneet ja televisiot on hyvä laittaa pois päältä aina kun niitä ei käytetä. Ne kuluttavat energiaa myös silloin, kun ovat valmiustilassa, eli jos haluat säästää vielä lisää sähköää, ota laitteet pois sähkövirrasta.

Pienilläkin muutoksilla voit vaikuttaa energiankulutukseen ja näin ollen myös sähkölaskun suuruuteen. Sähkösopimusvertailu kannattaa tehdä aina, jos sinusta tuntuu, että maksat liikaa sähköstä.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mikä sähkösopimus minun kannattaa valita?

Sähkösopimusta valitessa kannattaa miettiä omaa energiankulutusta. Jos käytät vain vähän energiaa voi paras vaihtoehto olla määräaikainen sopimus kiinteällä sähkönhinnalla. Jos taas kulutat paljon sähköä, ja olet valmis seuraamaan sähkön hintoja, kannattaa sinun valita markkinahintoihin sidottu sähkösopimus, esimerkiksi pörssisähkö.

Miten vaihdan sähkösopimukseni?

Sähkösopimuksen vaihto onnistuu helposti netissä. Ensiksi, vertaile sähkösopimuksia netissä ja valitse niistä sinulle sopivin. Voit tehdä uuden sähkösopimuksen samalla vertailusivustolla. Sähköyhtiö hoitaa loput puolestasi, sinun ei siis tarvitse huolehtia muusta. Ota kuitenkin huomioon, että jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus, sitä ei voi vaihtaa kesken sopimuskauden.