Annons

Mikä on kohtuullinen sähkölasku kuukaudessa?

sahkolasku

Sisällys

Sähkön kallistuminen on viime aikoina huolestuttanut monia suomalaisia ja saanut kuluttajat miettimään tarkemmin, mikä on kohtuullinen hinta sähköstä. Ajantasainen tieto sähkön hinnasta löytyy netistä ja kilpailuttamalla sähköyhtiöt kuluttaja voi säästää suuriakin summia sähkölaskussa.

 

Sähkölasku laskuri auttaa arvioimaan sähkölaskun suuruuden

Sähkön hinnat määrittelee sähkön myyjä. Yleensä sähkösopimus koostuu kuukausittaisesta perusmaksusta sekä energian kulutuksen mukaan lasketusta sähkömaksusta. Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa. Kuluttaja voi kuitenkin vaikuttaa sähkösiirtomaksun suuruuteen omalla energiankulutuksellaan. Eli mitä vähemmän sähköä kotona käytetään, sitä pienempi on myös sähkönsiirtomaksu.

Sähköveron osuus lasketaan mitatun sähkönkulutuksen mukaan ja se sisältää energiaveron ja huoltovarmuusmaksun. Lisäksi sähköstä maksetaan arvonlisäveroa. Normaalisti sähkölasku jakautuu niin, että siirtomaksu on 30% kokonaissummasta, verot 30% ja loput ovat sähköenergiaa, eli 40% laskusta. Sähkölaskun kilpailutus on hyvä tapa löytää itselle sopiva sähköyhtiö ja sähkösopimus. Sähkölasku laskuri auttaa laskemaan oman sähkönkulutuksen ja näin pystyt vertailemaan, mikä sähkösopimus juuri sinun kannattaa tehdä.

Mikä on normaali sähkölasku?

Normaali sähkölasku hinta riippuu monesta eri tekijästä. Esimerkiksi asumis- ja lämmitysmuoto vaikuttavat oleellisesti sähkölaskun loppusummaan. Kerrostalokodin sähkölasku kuukaudessa on huomattavasti pienempi kuin sähkölämmitteisen omakotitalon. 

Kerrostaloasunnossa sähkönkulutus on asukkaiden määrästä riippuen noin 1400-2400 kWh vuodessa. Rivitaloasunnossa puolestaan 3300-4000 kWh vuodessa. Omakotitalossa asuva perhe käyttää vuodessa noin 7300 kWh sähköä, ja jos omakotitalo on sähkölämmitteinen nousee kulutus jopa 19 000 kWh:n vuodessa. 

Normaali sähkölasku kuukaudessa  siis vaihtelee huomattavasti kuluttajien välillä, mutta niin vaihtelevat eri sähköposimuksetkin. Tästä syystä on tärkeää valita juuri itselle ja omaan kotiin parhaiten sopiva sähkösopimus.

sahkolasku

Miten valita itselle sopiva sähkösopimus?

Sähköyhtiön kanssa tehtävä sähkösopimus tehdään omien tarpeiden pohjalta. Tähän vaikuttavat asumismuoto, sähkönkulutuksen suuruus sekä se, millaista sähköä arvostat. Sähköyhtiön valinta ei riipu asuinkunnasta. Sähköyhtiön voi valita miltä paikkakunnalta tahansa. Nykyään uusiutuvien energiamuotojen käyttö, niin sanottu vihreä sähkö, on suosiossa. Sähkösopimusta valitessa voit vaikuttaa myös siihen millaista sähköä ostat.

Jotta pystyy vertailemaan sähkösopimuksia, on hyvä tietää tai arvioida oma sähkönkulutus kuukaudessa. Vaikka et tietäisikään omaa kulutustasi, on useilla verkkosivuilla sähkölasku laskuri, jonka avulla on mahdollista arvioida oma sähkön kulutus.

Kun tiedät suunnilleen oman sähkönkulutuksesi, on sähköyhtiöiden ja sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus helppo tehdä netissä. Sopimuksista yleisimmät ovat pörssisähkö, määräaikainen sähkösopimus sekä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Mistä sähkölasku koostuu pörssisähkösopimuksessa?

Pörssisähkö lasketaan jokaiselle tunnille Nord Pool -sähköpörssissä myynti- ja ostotarjousten perusteella. Sähkönkulutus on pienempää öisin, kun suurin osa ihmisistä nukkuu. Silloin myös sähkön hinta on edullisempi. Suurimmillaan sähkönkulutus on aamuisin, kun ihmiset heräävät ja yritykset avaavat ovensa. 

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikaisessa sähkösopimuksessa energian hinta ei vaihtele, vaan pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Määräaikainen sopimus sitoo niin kuluttajan kuin sähköyhtiönkin, sopimusta ei voi muuttaa tai vaihtaa sopimuskauden aikana. Myöskään hintoja ei määräaikaisen sopimuskauden aikana voi muuttaa. Ainoa peruste sopimuksen päättämiselle on muutto. 

 

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on voimassa toistaiseksi, eli siinä ei ole kiinteää sopimusaikaa. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi siis irtisanoa milloin vain. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on usein määritelty hinta per kilowattitunti ja hinta riippuu sähkön myyjästä. 

 

Miten usein sähkölasku tulee?

Sähkölasku tulee yleensä kerran kuukaudessa tai joka toinen kuukausi. Tämä riippuu siitä, kuinka paljon on sähkön kulutus kuukaudessa. Jos kulutus on pientä, sähkölasku tulee vain joka toinen kuukausi. Jos kulutus taas on korkeampi, laskutetaan sähkö joka kuukausi. 

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Miten sähkölasku lasketaan?

Se, mistä sähkölasku koostuu, ovat kolme asiaa; sähkön hinta, sähkön siirtomaksu sekä verot. Sähkönmyyjä veloittaa sähköenergiasta ja verkkoyhtiö laskuttaa sähkönsiirrosta.. Molemmista laskuista maksetaan myös veroa.

Paljonko on normaali sähkölasku kuukaudessa?

Sähkölaskun suuruus kuukaudessa riippuu paljon asumismuodosta sekä lämmitystavasta. Kerrostaloasunnossa sähkönkulutus on yleensä huomattavasti pienempää kuin sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Normaalin sähkölaskun suuruuden lasket helposti netissä sähkölasku laskuri avulla.