Annons

Sähkönkulutus laskuri kertoo kodin energiankulutuksen

sahkonkulutus-laskuri

Sisällys

Oman energiankulutuksen laskeminen on helppoa ja kannattavaa. Kun tiedät oman kotisi energiankulutuksen, osaat valita juuri itsellesi sopivan sähkösopimuksen. Sähkösopimusten vertailu onnistuu netissä, niin kuin myös uuden sähkösopimuksen tekeminen.

 

Mikä on kulutuslaskuri ja miten sitä käytetään?

Kulutuslaskuri on netissä oleva työkalu, jolla saat nopeasti selville oman kodinkoneesi tai laitteen käyttökustannukset. Kulutuslaskuri laskee laitteen keskimääräisen kulutuksen, sinun tarvitsee vain merkitä laskuriin laitteen käyttöaika tunneissa ja laskuri antaa sinulle arvion siitä, mitä laitteen käyttö maksaa.  

Kun tiedät jokaisen sähkölaitteen keskimääräisen kulutuksen, pystyt säätelemään omaa sähkönkulutusta ja näin vaikuttamaan sähkölaskun suuruuteen. Omilla kulutustottumuksilla ja niiden muutamisella voi säästää suuriakin summia vuodessa.

Paljonko sähköä kuluu vuodessa?

Se, kuinka paljon kotitalous kuluttaa sähköä vuodessa riippuu siitä, minkälainen talo tai asunto on kyseessä. Sähkölämmitteinen omakotitalo vie huomattavasti enemmän energiaa kuin kerrostaloyksiö. Keskimääräinen sähkönkulutus sähkölämmitteisessä omakotitalossa on vajaa 20 000 kWh vuodessa. Jos lämmitys on hoidettu muutoin, on kulutus noin puolet tästä. 

Myös rivitaloasunnossa sähkön kulutus riippuu siitä, miten asuntoa lämmitetään. Noin puolet energiasta kuluu lämmitykseen. Sähkölämmitteisessä rivitalossa sähköä kuluu 10 000 – 12 000 kWh vuodessa, ilman sähkölämmitystä noin 5000 kWh.

paljonko-sahkoa-kuluu-vuodessa

Kerrostaloasunnoissa on yleensä kaukolämpö lämmitysmuotona ja lämmityskulut sisältyvät vuokraan tai vastikkeeseen. Näin ollen kerrostaloasunnon sähkönkulutus on pienempää kuin omakotitalossa tai rivitalossa. Kerrostaloasunnon sähkönkulutus on noin 2000-3000 kWh vuodessa.

Kodinkoneiden sähkönkulutus vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen

Eniten sähköä vievät kodinkoneet ovat niitä, jotka ovat jatkuvasti päällä tai joita käytetään päivittäin. Lämmityksen jälkeen eniten sähköä vievät jääkaappi, pakastin, uuni, sähkökiuas ja pesukone. Näiden käyttöä suunnittelemalla voi säästää paljonkin energiaa. Esimerkiksi jos sauna lämmitetään kaksi kertaa viikossa, voi se tuoda jopa 16 euroa lisää kuukauden sähkölaskuun. 

Myös valaistus kuluttaa paljon sähköä. Jos tavallista hehkulamppua pitää päällä 10 tuntia vuorokaudessa, tuo se noin 14 euroa lisää sähkölaskuun. Siksi kannattaakin käyttää energiansäästölamppuja ja ledivaloja. 

Kodin viihdelaitteita käytetään päivittäin ja vaikka ne ovatkin energiatehokkaita, kuluttavat nekin sähköä. Jos televisiota pidetään päällä 10 tuntia päivässä, maksaa se kuukaudessa noin 8 euroa. On hyvä muistaa, että viihdelaitteet kuluttavat energiaa myös silloin kun ne ovat valmiustilassa.

Astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat nekin noin 8 euroa kuukaudessa. Jos sinulla on pörssisähkösopimus, kannattaa näiden laitteiden toiminta ajastaa edullisille tunneille eli myöhäiseen iltaan tai yöhön. Keskimääräisesti näiden laitteiden käyttö maksaa noin 8 euroa kuukaudessa. Vielä enemmän sähköä kuluttaa kuivausrumpu, jopa 0,40 euroa kerralta.

Kylmälaitteita täytyy pitää päällä jatkuvasti, siksi niiden olisi hyvä olla uusia, energiatehokkaita laitteita. Kuukaudessa jääkaappi-pakastin käyttää sähköä noin 5-10 euron verran. 

Myös ruuanvalmistus vie sähköä. Sähkölieden käyttö maksaa noin 10 euroa kuukaudessa. Onkin hyvä suunnitella ruoanlaittoa hyvin jo etukäteen. Uuni kannattaa lämmittää vain silloin kun sitä oikeasti tarvitaan ja tehdä kerralla suurempi määrä ruokaa. Käytä myös hyväksi uunin esi- ja jälkilämpö.

Miten sähköä voi säästää?

Jos haluat säästää sähkössä, on onneksi monia asioita, joita voit tehdä. Noin puolet kotitalouden sähkökulutuksesta menee lämmitykseen. Jos siis asunnossa on sähkölämmitys on siihen hyvä kiinnittää huomiota. Huoneiden lämpötilan tulisi olla 20-22 astetta, makuuhuoneissa asteen, pari vähemmän. 

Kylmälaitteet tulisi myös säätää oikeaan lämpötilaan, jääkaappi 2-6 asteeseen ja pakastin -18 asteeseen. Kylmälaitteet on myös syytä puhdistaa ja sulattaa säännöllisesti. Uunia tulisi käyttää vain silloin kun todella tarvitaan, jos pitää vain lämmittää ruoka on se parempi tehdä mikrossa, joka käyttää vain murto-osan sähköä uuniin verrattuna. 

Valaistus sekä kodin viihdelaitteet on hyvä pitää päällä vain silloin kun niitä käytetään. Sammuta valot huoneista, joissa ei oleskella ja sammuta elektroniset laitteet aina kun niitä ei käytetä.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Miten lasketaan sähkön kulutus?

Sähkön hinta saadaan selville kertomalla kulutus (kWh) sähkön hinnalla. Kulutuksen saat selville omasta sähkölaskustasi. Jos haluat ottaa selville jonkin tietyn kodinkoneen sähkönkulutuksen, on netissä olemassa sähkön kulutus laskuri, jonka avulla saat arvion laitteen keskimääräisestä sähkönkulutuksesta.

Paljonko maksaa 1000 kWh sähköä?

Sähkön hinta on tällä hetkellä 4-20 senttiä per kWh. Sähkön hinta määräytyy sen mukaan, millainen sähkösopimus asunnossa on. Määräaikaisessa sopimuksessa hinta pysyy aina samana, mutta esimerkiksi pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta muuttuu tunneittain.