Annons

Kuinka paljon on uunin sähkönkulutus vuodessa?

uunin-sahkonkulutus

Sisällys

Uunissa valmistuu monet herkut laatikoista kakkuihin ja pikkuleipiin. Monessa perheessä, varsinkin suurissa perheissä, uunia käytetään lähes päivittäin. Sähkön hinnan noustessa uunin käyttöä on ehkä mietittävä uudestaan. Mikä kannattaa ja mikä ei?

 

Kumpi kuluttaa enemmän sähköä uuni vai mikro?

Monet ruuat täytyy valmistaa uunissa, vaikkapa perinteinen makaronilaatikko. Uunin esilämmitys 200 asteeseen kuluttaa noin 0,5 kWh ja tunnin lämpimänä pitäminen noin 1,5 kWh. Kun uunin kerrran lämmittää, kannattaa hyödyntää myös esilämpö sekä jälkilämpö. Ja esimerkiksi makaronilaatikon tapauksessa, kannattaa tehdä isompi annos kerralla. 

Mikro puolestaan kuluttaa jopa 90 prosenttia vähemmän energiaa kuin uuni. Eli kun uunissa tehtyä makaronilaatikkoa lämmitetään pienempinä annoksina mikrossa, tuo se selvää säästöä. Mikrossa on hyvä käyttää aina kupua tai kantta, näin ruoka lämpenee tehokkaammin. Mikro on itse asiassa edullisin tapa laittaa ruokaa. Jos tarkoitus on siis vain lämmittää tai kypsentää pieniä annoksia, kannattaa se tehdä mikrossa.

Kumpi vie enemmän sähköä uuni vai Airfryer?

Airfryer on nopea ja tehokas kodinkoneuutuus. Monien ruokien valmistus tai lämmitys Airfryerilla on edullisempaa kuin uunilla. Esimerkiksi pakasteiden, kute ranskalaisten, uunijuuresten ja kalapuikkojen lämmitys Airfryerilla kuluttaa noin 0,5 kWh vähemmän kuin samojen ruokien lämmitys uunissa.

Mutta kuten jo edellä mainittiin, on ruokia joiden valmistukseen uuni sopii paremmin. Mutta aina kun mahdollista on parempi käyttää uunin sijaan Airfryeria. Uunissa toki onnistuu helpommin isompien annosten valmistus.

kumpi-vie-enemman-sahkoa-uuni-vai-airfryer

Onko parempi laittaa ruokaa liedellä vai uunissa?

Tiettyjä ruokia voi tehdä vain uunissa, mutta reseptiä vaihtamalla illallisen voi valmistaa myös liedellä. Liesistä induktioliesi käyttää kaikista vähiten energiaa, perinteinen valurautaliesi eniten. Tärkeää on myös valita sopivan kokoinen kattila tai pannu ruuan valmistamiseen. Jos puhutaan ruuan lämmittämisestä, on se edullisempaa tehdä liedellä kuin uunissa. Uuni siis käyttää enemmän energiaa kuin liesi.

Paljonko sähköuunin lämmittäminen maksaa?

Sähköuunin päällä pitäminen vie 1,5-2,0 kWh tunnissa. Jos uunia käytetään keskimäärin 0,2 tuntia päivässä, vuoden aikana kulutus on noin 146 kWh. Jos sähkön hinta on 22-30 senttiä, vuodessa uunin käyttö maksaa hieman alle 18 euroa. 

Kotitalouksista riippuen uunia käytetään enemmän tai vähemmän. Usein uunin käyttö suurissa perheissä on sekä käytännöllistä että edullista. Uunissa valmistuu kerralla isompikin annos ruokaa. Ja tätä ruokaa voi sitten myöhemmin uudelleen lämmittää mikrossa.

Loppujen lopuksi uunin käyttö ei vie suhteettoman paljon energiaa, eikä välttämättä näy paljon kotitalouden vuoden energiankulutuksessa. Toki tämä riippuu aivan siitä, kuinka paljon uunia käytetään. Jos pidät leipomisesta, käytät varmasti uunia enemmän kuin edellä mainitussa esimerkissä. Kun tiedät, kuinka paljon uunin lämmittäminen maksaa, voit suunnitella ruuanlaiton ja leipomisen sen mukaan.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Kumpi kuluttaa enemmän sähköä kiertoilmauuni vai tavallinen?

Tavallinen uuni lämpeää sen ylä- ja alaosissa olevien vastuksien avulla. Yleensä voi valita, käyttääkö vain toista vai molempia. Kiertoilmauunissa on tuuletin, joka kierrättää kuumaa ilmaa uunissa, näin ruokaa voi valmistaa kerralla useammalla tasolla. Kiertoilmauunia käytettäessä lämpötilaa voi laskea noin 25 astetta tavalliseen uuniin nähden, joten kiertoilmauuni kuluttaa vähemmän sähköä kuin tavallinen.

Paljonko sähköuuni kuluttaa sähköä?

Sähköuuni kuluttaa sähköä noin 1,5-2,0 kWh tunnissa. Sähköuunia käytettäessä kannattaa hyödyntää myös esilämpö sekä jälkilämpö. Monet leivonnaiset esimerkiksi voi laittaa jo kylmään uuniin, näin uunia tarvitsee pitää päällä vähemmän aikaa kuin esilämmittäessä.