Annons

Jääkaapin sähkönkulutus – Mikä siihen vaikuttaa ja miten se minimoidaan?

jaakaapin-sahkonkulutus

Sisällys

Jääkaappi löytyy jokaisesta kotitaloudesta ja onkin oleellinen osa ruoan säilymistä. Se pitää elintarvikkeet tuoreina pidempään, mutta voi toisaalta haukata myös suuren osan kodin sähkönkulutuksesta, nostaen sähkölaskun tarpeettoman korkeaksi. Kun sähkön hinnat Suomessa ovat olleet poikkeuksellisen korkealla, on kulutuksen seuraaminen noussut erityisen tärkeäksi.

Aina jääkaapin virrankulutus ei ole kuluttajille selvää, minkä seurauksena he eivät osaa tehdä energiatehokkaita hankintoja. Onkin hankalaa antaa yhtä selkeää lukua siihen, miten suurta jääkaapin virrankulutus todellisesti on, sillä siihen vaikuttaa lopulta moni tekijä. Alla on käsitelty jääkaappien todellista sähkönkulutusta ja annetaan vinkkejä sen minimoimiseen.

Vanhan jääkaapin sähkönkulutus – Näin jääkaapin ikä vaikuttaa kulutukseen

Jääkaappi sähkönkulutus voi vaihdella hyvinkin paljon eri mallien välillä. Myös jääkaapin ikä voi vaikuttaa kulutukseen yllättävän paljon, eli vanhan jääkaapin sähkönkulutus saattaa olla jopa kolminkertainen verrattuna uudempaan malliin. Tämä voi vaikuttaa sähkölaskuun merkittävästi, onhan jääkaappi kotona koko ajan päällä.

Jääkaappien energialuokat vaikuttavat virrankulutukseen

Laitteen energiamerkki kertoo konkreettisesti sen vuosittaisesta energiankulutuksesta sekä myös tilavuudesta. Jääkaappipakastimien ja jääkaappien energialuokat jaetaan A-G-luokkiin, minkä lisäksi merkki kertoo A-D-asteikolla laitteen äänentasosta. Energiatehokkaimmat jääkaapit löytyvät niin ikään A-D-välimaastosta ja jo D-luokkaan kuuluva jääkaappi voi tuoda huomattavia säästöjä sähkölaskuun vuositasolla.

jaakaappien-energialuokat-vaikuttavat-virrankulutukseen

Näin jääkaappi sähkönkulutus minimoidaan

  • Kun jääkaapin kulutuksella saattaa olla merkittävä vaikutus sähkölaskuun erityisesti vuositasolla, ovat vinkit pienempään kulutukseen todennäköisesti tarpeen. Miten voit pienentää jääkaapin energiankulutusta? Alla on mittava lista vinkkejä.
  • Kun jääkaappi tai mikä tahansa kylmälaite on reilusti yli kymmenen vuotta vanha, harkitse sen vaihtamista energiatehokkaampaan malliin. Myös jääkaapin sijainti merkitsee yllättävän paljon. Lämpimässä ympäristössä laite kuluttaa enemmän sähköä.
  • Liian tiiviisti seinää vasten sijoitetun jääkaapin virrankulutus on korkeampaa, koska väleihin kerääntyvä pöly heikentää ilmankiertoa. Samasta syystä myös jääkaapin tausta on hyvä imuroida ainakin kaksi kertaa vuodessa ja pyyhkiä säännöllisin väliajoin. Pölykerroksen myötä jääkaapin virrankulutus voi nousta jopa 30 prosenttia.
  • Myös kylmälaitteen lämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota. Jääkaapin lämpötilaksi sopii 2-6 °C säilytettävistä elintarvikkeista riippuen. Keskimäärin se on hyvä pitää viidessä asteessa, sillä kylmemmän jääkaapin sähkönkulutus kasvaa suunnilleen viisi prosenttia per aste.
  • Tarkista, että jääkaapin oven tiivisteet ovat ehjät, puhtaat ja tiukat. Vuotavan nauhan myötä jääkaapin virrankulutus nousee, sillä laitteen on työskenneltävä kovempaa pysyäkseen viileänä. 

Jääkaappiin laitettavan ruoan on myös hyvä antaa jäähtyä, ennen kuin se laitetaan säilöön. Ovea ei kannata aukoa turhaan, sillä jääkaappi menettää lämpöä jokaisesta avaamisesta. Eli se käyttää lisää tehoa jäähtyäkseen takaisin tarkoitettuun lämpötilaan. Myös pakastetuotteiden on hyvä antaa sulaa jääkaapissa, sillä tällöin jääkaappi voi käyttää vähemmän sähköä pysyäkseen viileänä.

Näin valittujen jääkaappien virrankulutus jää matalaksi

Miten voit pienentää jääkaapin energiankulutusta? Yksi oleellisin vastaus on luonnollisesti energiatehokkaan jääkaapin valinta, jonka avulla sähkölasku voi jo alusta alkaen jäädä pienemmäksi kuin huolimattomasti valitun jääkaapin virrankulutus. Alla on muutama vinkki jääkaapin valintaan.

Tutustu jääkaapin energiamerkkiin. Se paljastaa jääkaapin todellisen energiatehokkuuden ja sen olisi hyvä olla mahdollisimman lähellä A-luokkaa. Merkittävää säästöä voi kuitenkin tuottaa jo esimerkiksi D-luokkaan kuuluvalla jääkaapilla.

Jääkaappi ja pakastin on hyvä ostaa aina erikseen, sillä pakastimen sähkönkulutus on huomattavasti jääkaappia korkeampaa. Onkin siis energiatehokkaampaa pitää kahta erillistä laitetta.

Valitse myös oikea koko jääkaappia ostaessasi. Ole realistinen sen suhteen, kuinka tilavaa jääkaappia todellisuudessa tarvitset. Yhtä henkilöä kohti on hyvä varata noin sata litraa tilaa ja sen lisäksi aina 50 litraa henkilöä kohden. On myös hyvä valita sellainen jääkaappi, jossa on digitaalinen näyttö ja termostaatti. 

Näin jääkaappi sähkönkulutus ja lämpötila on helpommin jatkuvasti seurattavissa ja sitä on myös helpompi säätää. Juuri tästä syystä reilusti yli kymmenen vuotta vanha jääkaappi kannattaa todennäköisesti vaihtaa uudempaan, sillä vanhan jääkaapin sähkönkulutus ei ole yhtä helposti seurattavissa.

UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Paljonko jääkaappi kuluttaa sähköä vuodessa?

Tähän vaikuttaa muun muassa jääkaapin malli, koko ja ikä. Tavallisesti kulutus on vuositasolla 120-470 kWh luokkaa.

Paljonko jääkaappi vie sähköä vuorokaudessa?

Kulutus riippuu aina jääkaapista, mutta tavallisesti se on vuorokaudessa noin 0,3-08 kilowattitunnin luokkaa.