Annons

Paljonko on omakotitalon sähkönkulutus vuodessa?

omakotitalon-sahkonkulutus

Sisällys

Omakotitalot käyttävät yleensä paljon sähköä, tietenkin talon koosta riippuen. Mikä omakotitaloissa vie niin paljon sähköä ja voiko sähkönkulutusta pienentää? Kun tunnet oman omakotitalosi sähkönkulutuksen, voit pienillä toimilla alentaa sähkölaskusi loppusummaa.

 

Paljonko sähköä kuluu kuukaudessa omakotitalossa?

Mikä on omakotitalon sähkönkulutus kuukausittain? Jos sinulla on sähkölämmitteinen omakotitalo, jopa puolet kulutetusta sähköstä menee talon lämmitykseen. Vuodessa  lämmitys kuluttaa noin 10 000 kWh, euroissa noin 150 euroa kuukaudessa sähkön hinnasta riippuen.

Jos talossa on jokin toinen lämmityskeino, sähköä kuluu huomattavasti vähemmän. Yleensä omakotitaloissa on useampiakin lämmityslaitteita, esimerkiksi ilmalämpöpumppu ja ilmastointilaite. Kun halutaan säästää sähköä, on hyvä huomioida kaikkien näiden laitteiden käyttö. Rivitalo sähkönkulutus voi olla samaa luokkaa kuin omakotitalonkin, asunnon koosta riippuen. Jos lämmitysmuotona on sähkö, voi rivitalon sähkönkulutus olla hyvinkin suurta. 

Tietenkin myös kaikki muut sähkölaitteet kuluttavat energiaa. Sauna, pyykinpesukone, kylmälaitteet, veden lämmitys, auton lämmitys. Yhteensä siis omakotitalon sähkönkulutus vuodessa on noin 20 000 kWh.

Energiansäästö ja sähkönkulutus seuranta

Sähkön säästäminen hyödyttää kuluttajaa mutta myös koko yhteiskuntaa. Energiansäästöllä varmistetaan se, että sähköä riittää kaikille myös niinä päivinä kun sähköntuotanto on alhaisempaa. Siirtämällä sähkön kulutusta myöhäisiltaan ja yöhön kuluttaja pystyy säästämään huomattavia summia omassa sähkölaskussa. Siksi oman sähkönkulutuksen seuranta on niin tärkeää.

Kallista sähkö on aamuisin sekä alkuillasta. Nämä ovat tunteja, jolloin kotitaloudet käyttävät eniten energiaa. Jos pystyt rajoittamaan sähkönkulutusta näinä tunteina, saat selvää säästöä. Sähkönkulutusta on siis hyvä ajoittaa edullisiin tunteihin myöhäisillasta ja yöstä. Esimerkiksi pyykinpesun tai auton latauksen voi ajastaa näihin aikoihin.

energiansaasto-ja-sahkonkulutus-seuranta

Sähkönkulutuksen seuranta kannattaa, vaikka sinulla olisi määräaikainen sähkösopimus tai kiinteähintainen sopimus. Näissä sopimuksissa sähkön hinta pysyy samana koko ajan, mutta omaa kulutusta rajoittamalla voi säästää sähkölaskussa. Miten sitten energiaa voi säästää?

Miten säästää energiaa omakotitalossa?

Jos sinulla on sähkölämmitteinen omakotitalo, suurin osa sähkönkulutuksesta menee lämmitykseen. Eli siis lämpötilaa alentamalla voit säästää paljonkin. Huonelämpötilan tulisi olla noin 20-22 astetta, makuuhuoneissa jopa asteen, pari vähemmän. Lattialämmitys on hyvä säätää 23-24 asteeseen. Säädä myös muut lämmityslaitteet, kuten ilmalämpöpumppu oikeisiin asetuksiin. 

Keittiön kylmälaitteet tulisi muistaa myös, pakastimen sopiva lämpötila on -18 astetta, jääkaapin 2-6 astetta. Uunia kannattaa käyttää vain silloin kun todella tarvitsee, ja silloinkin energiatehokkaasti. Tee kerralla enemmän ruokaa ja käytä hyväksi esi- ja jälkilämpö. Ruuan lämmitykseen on parempi käyttää mikroa, joka kuluttaa huomattavasti vähemmän energiaa kuin uuni. Myös Airfryer tai induktioliesi ovat energiatehokkaampia kuin uuni. 

Jos keittiön laitteet ovat kovin vanhoja, on hyvä harkita niiden korvaamista uusilla, energiatehokkailla laitteilla. Myös laitteiden säännöllinen puhdistaminen ja sulatus auttavat niitä toimimaan tehokkaammin ja näin ollen kuluttamaan vähemmän energiaa. 

Kiinnitä huomiota myös valaistukseen, käytä energiansäästölamppuja ja ledivaloja. Sammuta valot huoneista jossa ei oleskella. Myös televisio ja muu viihde-eketroniikka on hyvä sammuttaa silloin kun niitä ei käytetä. Muista, että myös valmiustila kuluttaa sähköä.

Kodin sähkönkulutus on asia, johon kannattaa aina kiinnittää huomiota. Pienilläkin toimilla voit saada aikaan suuria säästöjä vuoden aikana.

Sähköyhtiöiden kilpailutus kannattaa

Yksi merkittävä asia kuluttajan sähkölaskussa on se, mistä hän sähköä ostaa. Sähköyhtiöitä on Suomessa suuri määrä, ja oman sähköyhtiön voi valita paikkakunnasta riippumatta. Sähköyhtiöiden kilpailutus on helppo tehdä netissä, ja kun löydät juuri sinulle sopivan sähköyhtiön ja -sopimuksen on sähkösopimus helppo tehdä samalla sivustolla. Oli sinulla sitten määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sopimus, sähkönkulutus seuranta ja sähköyhtiöiden vertailu kannattaa aina.

 

Mikä on normaali sähkönkulutus omakotitalossa?

Omakotitalon sähkönkulutus vaihtelee yleisesti 5 000–20 000 kilowattitunnin vuosittain. Suurin vaikuttava tekijä omakotitalon sähkönkulutukseen on talon käytössä oleva lämmitysmuoto.

 

Kuinka minimoida sähkönkulutus talossa

Sähkönkulutuksen minimoiminen talossa voi auttaa säästämään energiaa ja rahaa. Näillä toimenpiteillä voit vähentää talon sähkönkulutusta ja sähkölaskua ympäristöystävällisellä tavalla.
 
Tässä on joitakin tapoja, joilla voit pienentää sähkönkulutustasi:
 
  • LED-valaistus: Vaihda vanhat hehkulamput ja energiansäästölamput LED-lamppuihin, jotka ovat energiatehokkaita ja kestävät kauemmin.

  • Energiatehokkaat kodinkoneet: Hanki uusia kodinkoneita, jotka ovat merkitty energiatehokkaiksi. Ne kuluttavat vähemmän sähköä käytön aikana.

  • Hyvä eristys: Varmista, että talosi on hyvin eristetty. Hyvä eristys auttaa säilyttämään lämmön talossa talvella ja viileyden kesällä, mikä vähentää lämmitys- ja jäähdytyskustannuksia.

  • Termostaatin säätö: Säästä energiaa säätämällä termostaattia niin, että talossa on mukava lämpötila, mutta ei liian korkea. Voit myös harkita älykästä termostaattia, joka voi säätää lämpötilaa automaattisesti tarpeen mukaan.

  • Sulje laitteet: Sammuta laitteet, kuten tietokoneet, televisiot ja muut elektroniset laitteet, kun et käytä niitä. Monet laitteet kuluttavat sähköä myös valmiustilassa.

  • Aurinkopaneelit: Harkitse aurinkopaneelien asentamista, jos se on taloudellisesti mahdollista. Aurinkoenergia voi tuottaa osan tai kaiken sähköstäsi ja vähentää riippuvuutta sähköyhtiöistä.

  • Tuulivoima: Jos olet kiinnostunut, voit harkita pienimuotoisen tuulivoimalan asentamista, jos se sopii sijaintiisi ja budjettiisi.

  • Ajastimet ja liiketunnistimet: Käytä ajastimia ja liiketunnistimia valaistuksessa ja muissa sähkölaitteissa varmistaaksesi, että ne ovat päällä vain tarvittaessa.

  • Sähkölaitteiden sammuttaminen: Sammuta sähkölaitteet, kuten tietokoneet, kun et tarvitse niitä, ja irrota laturit pistorasiasta, kun ne eivät ole käytössä.

  • Koulutus ja tietoisuus: Kouluta perheesi säästämään sähköä ja ole tietoinen kulutuksestasi. Pienet muutokset arkipäivän tottumuksissa voivat auttaa merkittävästi sähkönkulutuksen vähentämisessä.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Paljonko sähkölasku kuussa omakotitalossa?

Se, kuinka paljon kuukausittainen sähkölaskun on omakotitalossa riippuu siitä, onko talossa sähkölämmitys vai jokin muu lämmitysmuoto. Sähkölämmitys vie noin puolet kuukausittaisesta energiankulutuksesta. LIsäksi kaikki muut sähkölaitteet kuten kylmälaitteet ja kiuas kuluttavat suuren osan omakotitalon sähköstä. Yleensä vuosittainen kulutus omakotitalossa on noin 20 000 kWh.

 

Mikä vie eniten sähköä kotitaloudessa?

Jos omakotitalo lämpeää sähköllä, on se eniten sähköä vievä asia. Seuraavana tulevat muut sähkölaitteet, kuten ilmalämpöpumppu, pesukone, veden lämmitys sekä keittiön laitteet. Nämä kaikki tulisikin säätää oikein ja seurata niiden sähkön kulutusta. Mahdollisuuksien mukaan ajoita paljon energiaa vievien laitteiden käyttöä, tai käytä niitä silloin kun sähkön hinta on edullisempi.