Annons

Miten tietokoneen sähkönkulutus vaikuttaa sähkölaskuun?

tietokoneen-sahkonkulutus

Sisällys

Monessa kodissa tietokonetta tai useampaa käytetään päivittäin niin työskentelyyn kuin opiskeluunkin. Nykyään tämä on erottamaton osa arkea, mutta kuinka paljon virtaa tietokoneet oikeastaan käyttävät ja onko virrankulutusta mahdollista pienentää?

 

Miten laskea tietokoneen sähkönkulutus?

Tietokoneita on erilaisia pienistä läppäreistä tehokkaisiin pelikoneisiin. On tutkittu, että pöytäpelikone, joka on päällä neljä tuntia päivässä, kuluttaa 511 kWh vuodessa. Jos sähkön hinta on noin 10 senttiä, tämä tarkoittaa 50 euron laskua vuodessa, eli 10 senttiä päivässä.

Kevyemmät laitteet kuluttavat luonnollisesta vähemmän sähköä. Tietokone käyttää noin 0,32 kWh päivässä, läppäri 0,1 kWh, tabletti vain 0,003 kWh. Tietokoneen sähkönkulutus ei siis normaalissa käytössä ole suuren suurta. Näitä työskentelyyn tarvittavia laitteita voi siis käyttää suhteellisen vapaasti niin, ettei se näy sähkölaskun loppusummassa. 

Varsinkin pöytätietokoneisiin on usein liitettynä myös muita laitteita kuten tulostin, kaiuttimet, reititin, web-kamera ja näyttö. Kaikki nämä vievät sähköä, myös lepotilassa. Silti näiden laitteiden sähkönkulutus ei ole kovin suurta, varsinkaan lepotilassa.

Kuinka paljon tietokoneen sähkönkulutus on lepotilassa?

Vaikka tietokoneissa ja oheislaitteissa voi palaa valo myös lepotilassa, tosiasiassa lepotila ei kuluta juurikaan sähköä. Huomioitavaa on kuitenkin laitteiden ikä. Yli kymmenen vuotta vanhat laitteet voivat kuluttaa energiaa myös lepotilassa. Tätä uudempien laitteiden sähkön kulutus lepotilassa on hyvin vähäistä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että lepotila ja valmiustila ovat kaksi eri asiaa. Valmiustilassa useat kodin laitteet käyttävät sähköä noin yhden wattitunnin verran tunnissa, jolloin vuodessa kustannuksia tulee noin 4–5 euroa. Esimerkiksi tietokoneiden lepotila käyttää enemmän sähköä kuin valmiustila. 

Kuitenkaan minkään laitteen lepo- ja valmiustilalla ei ole sähkönkulutuksen kannalta oleellista merkitystä. Yksinkertainen keino selvittää, kuluttaako laite sähköä lepotilassa, on katsoa lämpeneekö laite käytön ulkopuolella. Jos näin on, laite kuluttaa turhaan sähköä.

kuinka-paljon-tietokoneen-sahkonkulutus-on-lepotilassa

Kuinka paljon maksaa tietokoneen käyttö?

Tietokoneen käyttö voi maksaa jopa 50 euroa vuodessa. Tässä tapauksessa on kyse pelitietokoneesta, joka on päällä neljä tuntia joka päivä. Tällöin se kuluttaa 511 kWh vuodessa. Mukaan ei ole luettu valmiusaikaa, joka sekin kuluttaa jonkin verran sähköä. 

Sähkön hinta vaihtelee nykyään suurestikin, joten tietokoneen vuosittainen kustannus riippuu täysin siitä, minkälainen sähkösopimus on kyseessä. Esimerkiksi pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta on alhaisempi yön tunteina ja kalleimmillaan aamulla sekä alkuillasta. Tietokoneen käytön hinta riippuu siis myös siitä, mihin aikaan sitä eniten käytetään.

Energiamittarilla saat selville laitteiden sähkönkulutuksen

Energiamittari on laite, jolla voit mitata kotisi sähkölaitteiden virrankulutusta. Jotkin sähköyhtiöt lainaavat mittareita asiakkailleen, jotta he voivat mitata omien sähkölaitteidensa energian kulutusta. Mittareita voi myös ostaa, edullisimmat saa parilla kympillä, mutta laadukkaammat energiamittarit maksavat toki enemmän.

Energiamittarin ostaminen tai lainaaminen kannattaa, jos haluaa ottaa selvää, onko kotona energiaa ahmivia elektronisia laitteita. Yleensä eniten sähköä vievät keittiön laitteet kuten jääkaappi, pakasti ja uuni. Kuitenkin voi olla mielenkiintoista selvittää myös pienempien sähkölaitteiden sähkön kulutus, sieltä voi löytyä joitain vinkkejä siihen, miten energian säästäminen onnistuisi omassa kodissa.

UKK – Usein kysytys kysymykset

Paljonko tietokone kuluttaa sähköä?

Se, kuinka paljon tietokone kuluttaa sähköä, riippuu täysin siitä onko kyseessä pöytäkone kokopäiväisessä käytössä vai läppäri taikka tabletti. Läppäri käyttää noin kolmasosan pöytäkoneen virrankulutuksesta.

Paljonko tietokone vie sähköä lepotilassa?

Tietokone ei lepotilassa vie juurikaan sähköä. Itse asiassa kaikki kodin tietotekniset laitteet kuluttavat yllättävän vähän virtaa lepotilassa. Jos kymmenen kodin elektronista laitetta, mukaan lukien verkkopääte, sammutetaan yön ajaksi, kotitalous säästää hieman vajaa 10 euroa vuodessa.