Annons

Pakastimen sähkönkulutus: mihin se perustuu ja miten siinä voi säästää?

pakastimen_sahkonkulutus

Sisällys

Pakastin ja jääkaappi ovat päällä ja pitävät elintarvikkeet viileinä vuorokauden ympäri. Niiden energiatehokkuuteen on siis syytä kiinnittää huomiota. Etenkin vanha pakastin, jonka tiivisteet ovat kuluneet ja vuotavat, voi kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Uudet kylmälaitteet hyödyntävät modernimpia teknologioita, joiden avulla viilennysteho ja pakastimen sähkönkulutus ovat huomattavasti maltillisempia.

Sähkön säästäminen on kannattavaa etenkin nyt, kun sähkön hinta on noussut korkeisiin lukemiin. Oman talouden sähkönkulutuksen tarkastelu kannattaa, oli käytössä sitten pörssisähkö tai kiinteähintainen sähkösopimus. Tässä artikkelissa perehdymme pakastimen sähkönkulutukseen ja annamme parhaat vinkit siihen, miten kulutusta voi vähentää kotikonstein!

Pakastimen teho kertoo sähkönkulutuksesta

Pakastimen teho kertoo siitä, kuinka paljon sähköä laite kuluttaa ollessaan käytössä. Uutta tuotantoa olevat pakastimet kuluttavat kolmasosan vanhempien pakastinmallien sähkönkulutuksesta. Tekniikan kehitys ja kuluneet tiivisteet vaikuttavat siihen, että vanhemmat pakastimet saattavat olla melkoisia sähkösyöppöjä ja silti tehottomia. Pakastimen uusiminen kannattaa, jos nykyisin käytössä oleva laite on jo vanha.

Jos oman pakastimen sähkönkulutus epäilyttää, sitä voi tarkastella energiankulutusmittarin avulla. Laitteen käyttö on yksinkertaista: mittari kiinnitetään pistorasiaan ja pakastimen pistoke kiinnitetään mittariin. Kun mittari on pistorasian ja pakastimen välissä, se kertoo laitteen tehon, mittaukseen kuluneen ajan ja käytetyt kilowattitunnit. Hyvä aika mittaukselle on esimerkiksi pari päivää, jolloin kokonaiskulutuksesta voidaan laskea tuntikohtainen keskiarvo.  

paljonko-pakastin-kuluttaa-sahkoa

Jos energiankulutusmittarin kertomat lukemat poikkeavat huomattavasti saman ikäisten laitteiden keskiarvokulutuksesta, on syytä tarkistaa pakastimen kunto ja huoltaa se tarvittaessa. Säännölliset huollot varmistavat, että pakastimen teho pysyy korkeana.

 

Pakastin sähkönkulutus riippuu monesta tekijästä – pidä huolta pakastimen puhdistuksesta

Yksi merkittävä tekijä pakastimen sähkönkulutuksen vähentämisessä on pakastimen vuosittainen sulattaminen. Kun pakastin on jäässä, se kuluttaa huomattavasti enemmän sähköä, kuin sulatettu laite. Nykyisin markkinoilta löytyy myös no-frost-toiminnolla varustettuja pakastimia. Nämä pakastimet on suunniteltu siten, ettei niiden rakenteisiin pääse kertymään lainkaan jäätä, joten sulatusta ei ole pakko tehdä. Tämä mahdollistaa laitteen tasaisemman ja taloudellisemman energiankulutuksen, ja myös pakastimen teho pysyy korkeampana.

Miten pakastin sitten kannattaa sulattaa? Nappaa tästä helpot vinkit.

  1. Sammuta pakastimesta virta.

  2. Tyhjennä pakastin. Sulatus kannattaa tehdä pakkassäällä, jolloin ruuat saa vietyä ulos eivätkä ne sula.

  3. Jätä pakastimen ovi auki, jolloin jää alkaa hiljalleen sulaa. Voit vauhdittaa sulamista laittamalla pakastimeen astian täynnä kuumaa vettä. Älä kuitenkaan käytä esimerkiksi hiustenkuivaajaa, sillä se saattaa vahingoittaa laitetta.

  4. Suojaa pakastimen edusta pyyhkeillä tai imukykyisillä liinoilla, sillä jää ja vesi voi valua lattialle.

  5. Kun kaikki jää on irronnut, puhdista sisä- ja ulko-osat mikrokuituliinalla ja astianpesukoneella.

  6. Laita virta takaisin ja pakastusasetus päälle. 

Nyt pakastin on sulatettu ja toimii taas energiatehokkaammin.

Sijoita pakastin oikein ja säästä sähköä

Pakastin tulee sijoittaa kuivaan, tasalämpöiseen huoneeseen. Jos laite on liian kylmässä tilassa, pakastimen sisälämpötila ei pysy haluttuna ja pakastin sähkönkulutus nousee. Sähkölaitteita ei kannata säilyttää tilassa, jossa se voi päästä jäätymään talvisin. Jos tarkoitus on asentaa pakastin esimerkiksi ulkorakennukseen tai mökille, kannattaa rakennuksen sisälämpötila mitata ennen asennusta.

Tärkeää on varmistaa, että laitteen ympärille jää noin 5-10 cm tyhjää tilaa taakse, ylös ja molemmille sivuille. Ulkopinnat on hyvä puhdistaa pölystä ja rasvajäämistä, jotta laite ei pääse ylikuumenemaan tai sen ilmanpoistoaukot eivät peity. Tällöin pakastin sähkönkulutus pysyy kohtuullisena koko sen käyttöiän ajan.

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Paljonko pakastin kuluttaa sähköä?

Useimmat kodin kylmälaitteista, eli jääkaapit, pakastimet ja näiden yhdistelmät kuluttavat sähköä 150-500 kilowattituntia. Kulutus riippuu laitteiden iästä, lämpötilasta ja muista asetuksista.

Paljonko pakastin vie sähköä vuorokaudessa?

Pakastimen sähkönkulutus päivässä riippuu pakastimen tilavuudesta, iästä ja huoltotarpeesta. Keskimäärin pakastin kuluttaa koosta riippuen noin 0,5-1,5 kWh/vrk. Tämä tarkoittaa noin 7,50-22,5snt/vrk.