Annons

Ilmalämpöpumppu sähkönkulutus

ilmalampopumppu-sahkonkulutus

Sisällys

Ilmalämpöpumppua hyödynnetään sekä kotien ja toimistojen lämmittämiseen että viilentämiseen, minkä vuoksi ilmalämpöpumpun vaikutus sähkönkulutukseen varmasti kiinnostaakin monia kuluttajia. Kyseessä on tyypillisesti melko kustannustehokas ratkaisu, jolla voi säästää lämmityskuluissa jopa melko merkittävästi.

 

Miten ilmalämpöpumpun sähkönkulutus voi auttaa säästämään?

Se, paljonko ilmalämpöpumppu vie sähköä, riippuu monesta ominaisuudesta. Esimerkiksi SCOP-arvo kertoo jonkin verran laitteen hyötysuhteesta. Jos laitteen SCOP-arvo on esimerkiksi 5, se tuottaa 5 kWh lämpöenergiaa per kWh. Tavallisimmin SCOP-arvo liikkuu kolmen ja viiden välillä.

Myös laitteen energialuokka kertoo sen energiatehokkuudesta. Ilmalämpöpumppu kulutus kWh on matalin A+++-energialuokan laitteissa, kun taas G-luokituksen laitteissa se on korkein.

Muuten se, kuinka paljon ilmalämpöpumppu vie sähköä, riippuu myös laitteiston hyvästä ylläpidosta. Suodattimen säännöllisellä puhdistuksella laitteisto toimii tehokkaimmin ja tarjoaa suurimman hyödyn. Myös kevään jäähdytyskautena on aina hyvä varmistaa, että ilmalämpöpumpun kondenssivesi poistuu asianmukaisesti putkea pitkin.

Paljonko ilmalämpöpumppu lämmitys sähkönkulutus säästö voi olla?

Vuositasolla säästö voi olla merkittävää, jopa yli tuhannen euron luokkaa, sillä ilmalämpöpumpun vaikutus sähkönkulutukseen voi olla huomattava. 

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa lämpöenergiaa tarvitaan noin 20 000 kWh per vuosi. Mikäli se tuotetaan suorasähköpattereiden avulla ja sähköenergia muutetaan lämpöenergiaksi 1 hyötysuhteella, pitää sähköenergiaa ostaa yhteensä 20 000 kWh.

Jos talossa taas on käytössä ilmalämpöpumppu hyötysuhteella 5, sen lämmitysominaisuudet pystyvät kattamaan puolet omakotitalon lämpöenergian tarpeesta. Tällöin tämän ilmalämpöpumpulla tuotettavan 10 000 kWh lämpöenergian tuottamiseen pitää ostaa vain viidellä jaettava määrä, eli 2 000 kWh.

Tällä laskutoimituksella sähkölaskussa voidaan siis säästää jopa 8 000 kWh, ja esimerkiksi 15 c/kWh sähkön hinta siirtokuluineen tarkoittaa vuositasolla 1 200 euron säästöjä.

paljonko-ilmalampopumppu-lammitys-sahkonkulutus-saasto-voi-olla

Mikä on ilmalämpöpumppu kulutus keväällä ja kesällä?

Ilmalämpöpumpulla voidaan lämmittämisen lisäksi myös viilentää asuntoa. Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus riippuu asunnosta, mutta liikkuu tavallisesti puolen euron ja euron välimaastossa, vaikka laite olisi päällä ympäri vuorokauden.

Koko kesältä ilmalämpöpumppu kulutus kWh on koko kesän aikana hieman käyttömäärästä riippuen 100-400 kWh luokkaa, eli viilennykseen ei koko kesän aikana kulu sataa euroa enempää.

Ilmalämpöpumpun kulutus riippuu esimerkiksi asunnon koosta ja sijainnista, toivotusta sisälämpötilasta sekä ilmalämpöpumpun laadusta. Kaiken kaikkiaan ilmalämpöpumpun vaikutus sähkönkulutukseen on kuitenkin viilennyskäytössä melko pientä, sillä sen tarvitsee viilentää ilmaa vain muutaman asteen verran. Ilmalämpöpumpun kulutus pakkasella on periaatteessa suurempaa, sillä sen pitää silloin tehdä kovempi työ tavoitellun sisälämpötilan saavuttamiseksi.

Millainen on ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella?

Ilmalämpöpumppu kulutus kWh tasolla voi säästää jopa 3 000-8 000 kWh vuositasolla, riippuen sähkö- tai öljylämmitteisen asunnon koosta. Rahallisesti tämä voi tarkoittaa vuositasolla jopa 350-900 euroa. Aiemminkin mainittu laitteen SCOP-arvo vaikuttaa siihen, millainen ilmalämpöpumpun sähkönkulutus todellisuudessa on lämmityskauden aikana.

Laitetta ostettaessa on hyvä tarkistaa, että se on testattu nimenomaan Suomessa tai vastaavissa sääolosuhteissa, tai ilmalämpöpumpun sähkönkulutus talvella ei välttämättä tuota kovin suuria säästöjä. Joidenkin edullisimmista ja koviin pakkasiin tottumattomimmista ilmalämpöpumpuista hyötysuhde laskee lähelle -30 asteen pakkasissa niin matalalle, ettei säästöä tuoteta.

Näin ilmalämpöpumppua käytetään

Oikeaoppisella käytöllä ilmalämpöpumppu kulutus voi jäädä hyvin kohtuulliseksi ja tuottaa merkittäviä säästöjä. 

Jäähdytyskaudella sitä kannattaa pitää jäähdytystilassa vuorokauden ympäri, jolloin se saa puhaltaa rauhallisesti eikä vedon tunnetta synny. Jos ilmalämpöpumppua kuitenkin halutaan pitää tässä tilassa vain hetkellisesti, on hyvä nostaa tavoiteltua lämpötilaa ennen laitteen sammuttamista. Ilmalämpöpumppua pitäisi käyttää vielä hetki niin, että käynnissä on vain sisäpuhallin.

Talvella ilmalämpöpumppu taas kannattaa pitää vain lämmitystilassa, eikä esimerkiksi automaattitilassa. Automaattitilassa ilmalämpöpumpun kulutus pakkasella voisikin nousta yllättäen melko korkeaksi, sillä esimerkiksi takan lämpö voisi nostaa huoneiston lämpötilaa ja laitteistolla olisi lupa sekä lämmittää että viilentää. Kun huoneiston lämpötila nousisi hetkellisesti, ilmalämpöpumppu ryhtyisikin jäähdyttämään.

UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Paljonko ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä lämmityksessä?

Ilmalämpöpumppu saattaa nykyisistä lämmityskustannuksista riippuen säästää vuositasolla jopa 350-900 euroa. Sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa säästöt ovat tavallisesti kaukolämmitteisiä taloja suurempia

Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää päällä koko ajan?

Kyllä, erityisesti lämpimällä kaudella laitetta on hyvä pitää päällä koko ajan ja ainoastaan jäähdytystilassa. Samoin pakkasilla ilmalämpöpumppu on hyvä pitää ainoastaan lämmitystilassa, jolloin sillä on lupa ainoastaan lämmittää huoneistoa eikä vaihdella viilennyksen ja lämmityksen välillä kuten automaattitilassa.