Annons

Yösähkö – mitä se tarkoittaa ja milloin se kannattaa?

yosahko

Sisällys

Sähköä hinnoitellaan monella tapaa ja vaihtoehtojen joukosta löytyy jokaiseen käyttöön sopiva. Kuluttajien keskuudessa yleisin ratkaisu on yleissähkö, jonka käyttöön ei liity minkäänlaisia aikarajoituksia. Se toimii samalla tavoin vuorokauden ja vuoden ympäri. 

Kausisähkön hinnoittelu puolestaan vaihtelee käytön vuorokauden- sekä vuodenajan mukaan. Viimeisenä mittaus- ja hinnoittelun tapana toimii aikasähkö, joka jaetaan päivä- ja yösähköön vuodenaikaa huomioimatta. Tällöin sähkön hinta ei pysy jatkuvasti samana, vaan se vaihtelee käyttöajankohdan mukaan. Kotitalouksilla on vaihtelevia tarpeita sähkön suhteen. 

Vaikka yleissähkö on suosituin valinta, on myös aikasidonnaiselle hinnoittelulle kuluttajien keskuudessa kysyntää. Talouden kulutuksesta riippuen onkin hyvä pohtia, onko esimerkiksi kausisähkö vai yösähkö pitkällä tähtäimellä edullisempi ratkaisu.

Miten yösähkö toimii ja mikä on yösähkö aika?

Aikasähkö, mikä on yösähkö toiselta nimitykseltään, on sähkön hinnoittelumalli. Se on jaoteltu päivällä ja yöllä käytettyyn sähköön. Yösähkö kellonaika on kello 22-7, kun päiväsähkö on 7-22. Tätä hinnoittelumallia hyödyntävät tavallisesti kuluttajat, joilla sähkön käyttö on suurimmillaan juuri yöaikaan, jolloin myös sen hinta on edullisin.

Yösähkön hinnoittelu seuraa pörssisähkön hintoja, joiden kohdalla sähkö on aina edullisinta silloin, kun sille on vähiten kysyntää. Se, onko yösähkö halvempaa kuin yleissähkö, riippuu siis myös siitä, onko kotitalouden mahdollista keskittää sähkönkäyttöään kello 22-7 aikavälille.

Yösähkö vai yleissähkö?

Valinta riippuu kuluttajan omista tarpeista. Yleissähkö on sähkön yleisin hinnoittelumalli, mutta aikasähkö soveltuu oivallisesti erityisesti sähkölämmitteisiin koteihin, joissa lämmitys on varaava tai käytössä on myös esimerkiksi takka tai lämpöpumppu.

Tällöin halvin yösähkö on eniten kotitaloudelle hyödyksi, sillä sähkön kulutus on vähäisempää päiväsaikaan, eli hintojen ollessa korkeampia.

kausisahko-vai-yosahko

Kausisähkö vai yösähkö?

Kausisähkössä hinnan vaihtelussa otetaan vuorokaudenajan lisäksi huomioon myös vuodenaika. Käytännössä hinta nousee kysynnän mukaan, kuten pörssisähkön kohdalla. Käytännössä sähkö siis on kalleimmillaan talvisina arkipäivinä. 

Talvihinnoissa ollaan marraskuun alusta maaliskuun loppuun. Milloin yösähkö alkaa ei poikkea aikasähköstä, eli kello 7-22 pätee myös kausisähkön kohdalla. Kausisähkö voi olla parempi valinta kotitalouksissa, joissa on sähkölämmityksen lisäksi käytössä myös toinen lämmitysmuoto kylmimpinä ja kalliimpina talviaikoina hyödynnettäväksi.

Onko yösähkö halvempaa?

Yösähkö voi olla edullisin vaihtoehto tietyn tyyppisille kotitalouksille. Jos koti on sähkölämmitteinen ja lämmitys on varaava, voidaan suurin sähkön käyttö kohdistaa sille ajalle, milloin alkaa yösähkö, eli klo 22-7 välille.

Varaava lämmitys vapauttaa lämpöä myös päiväsaikaan, jolloin sähköä ei tarvitse käyttää niin paljoa kello 7-22 aikavälillä ja sähkölasku saattaa jäädä edullisemmaksi kuin yleissähkön kohdalla.

Mikä yösähkö hinta yleensä on?

Halvin yösähkö löytyy erilaisia sopimuksia vertailemalla. Sitä voi hyödyntää sekä pörssisähköön perustuvissa sopimuksissa, että yleissähköön perustuvissa sopimuksissa, joissa on kuitenkin huomioitu se, miten yösähkö toimii ja hinnoitellaan. 

Pörssisähkön kohdalla hinta voi olla jopa alle 4 c/kWh sisältäen verot ja välityspalkkiot. Yleissähkön kohdalla hinnat voivat olla suunnilleen 11 c/kWh luokkaa, mutta hyödynnetty yösähkö kellonaika kuitenkin tarkoittaa edullisempia hintoja.

Miten löytyy halvin yösähkö?

Edullisin vaihtoehto löytyy tavallisesti tekemällä sähkösopimus kilpailutus erilaisten vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Vertailussa kannattaa huomioida oman kotitalouden tarpeet. Esimerkiksi pörssisähkön kohdalla sähkö on lähtökohtaisesti yöllä halvempaa, kun taas yleissähkön kohdalla hinta säilyy aina samana, ellei sopimuksessa ole erikseen eritelty yösähköä. On myös tapauskohtaista, onko kausisähkö vai yösähkö kannattavampi valinta. 

miten-loytyy-halvin-yosahko

Milloin yösähkö kannattaa?

Se, onko yösähkö halvempaa kuin muut sähkön hinnoittelun muodot, riippuu talouden sähkönkulutuksesta. Yösähkö hinta jää todennäköisimmin edullisimmaksi silloin, kun taloudessa on käytössä varaava sähkölämmitus.

Tällöin halvin yösähkö on eniten hyödyksi, sillä lämpövaraajaa lämmitetään yöaikaan, eli sähkön ollessa edullisimmillaan. Lämpövaraaja vapauttaa sitten varaamaansa lämpöä päiväsaikaan, kun sähkön hinta on korkeampi. Näin myös sähkölasku pysyy.

 

Kuinka voit hyödyntää halpaa yösähköä?

Jos haluat säästää sähkössä, voi olla hyvä idea käyttää sähköä yöllä, jolloin se on tyypillisesti halvinta. Alle olemme koonneet hyviä neuvoja, kuinka voit hyödyntää halpaa sähköä.

  • Pidä aina silmällä sähkön hintoja tunti kerrallaan, jotta näet milloin sähkö on halvinta
  • Käynnistä astianpesukone ja pesukone, kun sähkö on halvinta, eli tyypillisesti yöllä
  • Lataa elektroniset laitteet yöllä
  • Asenna Smart grid – joka on älykäs tekniikka sähkönkulutuksen hallintaan

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Milloin yösähkö?

Yösähkö on viisas valinta silloin, kun kotitalous on sähkölämmitteinen ja lämmitys on myös varaava. Tällöin voidaan hyödyntää edullisempaa yösähköä kello 22-7 aikavälillä ja ottaa sähköä talteen päiväsaikaan hyödynnettäväksi.

Mitä tarkoittaa yösähkö?

Yösähkö on pörssisähköön perustuva sähkön hinnoittelumalli. Yösähkö kellonaika on kello 22-07, jolloin sähkön kWh-hinta on matalimmillaan. Tämä johtuu siitä, että sähkön kysyntä on öiseen aikaan matalimmillaan.